2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kiderült, hogy a PNL-kormány tavalyi nagy erdőültetése sokszor csak papíron történt meg

2021. május 11. 11:35, utolsó frissítés: 11:51

Csak kampányban létezett Románia legnagyobb erdősítési akciója - derül fény a Recorder által készített oknyomozó riportból.
2020-ban maga Klaus Johannis államelnök vállalt védnökséget a program felett, amelynek célja az volt, hogy a Környezetvédelmi Minisztérium, amit akkor még az azóta korrupciós vádakba bonyolódott Costel Alexe vezetett, 53 millió facsemetét ültessen el az ország területén.

A terv nem új, a teljes politikum már 12 évvel ezelőtt megígérte -ugyanis minden párt megszavazta akkor az erről szóló törvényt - hogy fel fogják tornázni az országban levő erdőarányt. Ugyanis egyáltalán nem állunk jól ebben: Romániában jelenleg 29% a területeket fedő erdők aránya, ez majdnem tíz százalékkal kevesebb, mint az EU-s átlag. Éppen ezért ígérték meg 2008-ban, hogy 25 éven belül 35%-os lesz az arány.

Bár az elmúlt 12 évben minden kormány környezetvédelmi minisztere hangzatosakat nyilatkozott erről a tervről - egyik sem árult el valós számokat, hogy is áll az immár törvény által előírt országos terv megvalósulása. Adatok vannak: a Román Akadémia egy jelentése például azt mondta 2019-ben, hogy 2008 óta 8000 hektárral nőtt az erdős területek mennyisége. Ha ez az információ igaz, akkor 11 évvel a törvény megszületése után pusztán 0,4 százalék teljesült a kitűzött célból (2 millió hektár a cél).

2020-ban aztán, miután kormányra került a PNL, a színre meg Alexe lépett, gőzerővel kezdtek erdősíteni. De - mint kiderült - csak papíron. Pedig a kampányban minden fontos politikus részt vett. Johannis, Ludovic Orban, Florin Cîţu.... A minisztérium még egy interaktív térképet is létrehozott, ahol az emberek láthatták, hogyan erdősödik és zöldül Románia.

A Recorder nem tett más, mint hogy kimentek a térképen jelzett 11 helyszínre, ahol legtöbbször az az eredmény fogadta őket, hogy egyáltalán nincsenek facsemeték ültetve. Mindössze öt helyen találták nyomát a nagy erdősítési akciónak. Ennek ellenére tavaly nagy sikerként könyvelték el az Egy országnyi erdő elnevezésű kampányt. Nem tudni tehát, hogy az 50 millió fából pontosan mennyit is ültettek el 2020-ban, de az egész inkább tűnik egy kampányfogásnak, mintsem igazi megvalósításnak.

A hab a tortán, hogy az újságírók kikérték minden érintett intézménytől az erdők ültetésére vonatkozó adatokat, azokból meg az derült ki, hogy amit a PNL tavaly az évtized legnagyobb erősítésének nevezett, az gyakorlatilag a legkisebb faültetési akció volt. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >