2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Ökológiai katasztrófa Srí Lanka partjainál: süllyed a 12 napja égő konténerhajó

2021. június 02. 16:36, utolsó frissítés: 16:44

Tizenkét napig tombolt a tűz egy teherhajón Srí Lanka partjainál, amelyről mérgező vegyi anyagok és több tonna műanyaggranulátum jutott a tengerbe. A szigetország sosem látott környezeti katasztrófával szembesült.Külön biztonsági személyzetet alkalmaztak, hogy átvizsgálják az ország strandjait a műanyag zacskók gyártásához használt soha le nem bomló műanyagszemcsék után. A part mentén több kilométeres körzetben megtiltották a halászatot.A szingapúri bejegyzésű MV X-Press Pearl az indiai Gudzsarátból tartott Colombóba, amikor a fedélzete május 20-án, kilenc mérföldre a parttól lángra lobbant. A tüzet ugyan a Srí Lanka-i haditengerészet szóvivője szerint sikerült megfékezni, de még mindig sűrű, fekete füst gomolyog a hajó fedélzetén lévő, égett konténerekből.

Az összesen 1486 konténer közül 81 tartalmazott veszélyes kemikáliákat, a többi között salétromsavat, marónátronlúgot, nátrium-metoxidot és metánt. A hajó ráadásul 350 tonna olajjal, valamint nehézolaj és tengeri üzemanyag kombinációjával volt megrakva – mondta a haditengerészet szóvivője.

Miközben a hatóságok a tűz okát próbálják kideríteni, a főváros, Colombo közelében élő helyiek nagyszabású takarításba fogtak.

„Soha nem láttam még ilyet” – nyilatkozta a szemtanúk egyike. Három-négy napja a partot ellepték ezek a műanyagszemcsék. Úgy néztek ki, mint a halszemek.”„Ez az egyik legsúlyosabb tengeri katasztrófa, ami Srí Lankán történt” – hangoztatta Dr. Asha de Vos. A műanyagszemcsék felszívhatják a környezetben megjelent vegyi anyagokat. Ez az emberre is felettébb veszélyes, mert a hal elfogyasztásával ezeket a vegyi anyagokat is megesszük – mondta a biológus.

Srí Lanka-i környezetvédők szerint ez az ország történetének egyik legsúlyosabb ökológiai katasztrófája.

A hajó környékén az óceán „meglehetősen mérgező” lesz – idézte a CNN Muditha Katuwawalát, a Srí Lanka-i Pearl Protectors környezetvédelmi csoport koordinátorát.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >