2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Páratlan égi látványosság: libasorban vonuló Starlink műholdakat figyelhetünk meg pénteken este

2021. június 02. 17:00, utolsó frissítés: 17:00

Pénteken 22.58 és 23.06 között szabad szemmel is látható lesz a Starlink műholdak egy füzére - közölte szerdán a Vasile Urseanu Admirális Csillagászati Obszervatórium.


"Június 4-én, pénteken este a Starlink műholdak egy füzére szemmel is látható lesz. A műholdak 22:58-kor északnyugaton tűnnek majd fel, és 23:06-kor, kelet felé eltűnnek a Föld árnyékában' - olvasható az intézmény képviselőinek Facebook-bejegyzésében.

Hozzáteszik: a Starlink-füzért északra nézve, baloldalt lehet majd megpillantani.

A SpaceX május 16-án indította útjára Floridából (USA) az újrahasznosítható Falcon 9 rakétát a Starlink internetes hálózatának 52 újabb műholdjával.

Elon Musk cégének az a célja, hogy 1584 Starlink műholdat állítson Föld körüli pályára, mintegy 549 kilométerre a Földtől, ami a kereskedelmi műholdak esetében a szokásosnál kisebb távolság.

A Starlink műholdrendszer célja a nagy sebességű internetszolgáltatás biztosítása a Föld teljes felszínén. A gyors válaszidő érdekében a műholdakat viszonylag alacsonyan helyezik el.

Ugyanakkor a csillagászok azért is aggódnak, mert a Starlink csak a tervezett megakonstellációk első hullámát jelenti. Az Amazon nemrég jelentette be, hogy a Kuiper-terv keretében már a közeli jövőben 3236 műholddal kíván internetes szolgáltatást biztosítani, de hasonló terveket fontolgat a OneWeb és a Telesat is. Mindenesetre a Nemzetközi Sötétégbolt Szövetség (IDA, International Dark-Sky Association) közleményben adott hangot aggályainak. A Nemzeti Tudományos Alap (NSF, National Science Foundation) szóvivője közölte, hogy tárgyalásokat folytatnak a SpaceX-szel a rádióspektrum használatát szabályozó megállapodásról.

.(agerpres)/hírszerk.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >