2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elpusztult Kelet-Ukrajnában Zádor, a mentett rétisas

2021. június 04. 15:09, utolsó frissítés: 15:09

Hirtelen és szomorú véget ért Zádor, a mentett rétisas bolyongása Kelet-Európában. A jeladós madár mozgását követni lehetett, azonban egy idő után ugyanarról a helyről érkeztek a jelek, így lehetett sejteni, hogy baj van. Az ukrán természetvédő civilek fel is keresték a helyet, ahol megtalálták Zádor tetemét. Vélhetően egy középfeszültségű elektromos vezeték végzett vele.


Megmentői szabadon engedésétől lelkesen követték útját, és a közöségi médiában is közölték, merre jár a hatalmas madár:

"Nem szokványos kelet-európai körtúrát futott be Zádor, a 2021 április 6-án szabadon engedett fiatal rétisas. Egy hónap leforgása alatt már hat országban járt.

Marosvásárhelyről a Túrmenti Védett Területekig autóval utazott, ahol rövid távokat megtéve erősödött, ízlelgette a szabadságot. Egyik nap aztán nagy lendületet vett és Ukrajnába repült, majd átszelte Románia nyugati felét és Szerbiába, születési hazájába ért. Ott se maradt sokáig, Horvátország, Magyarország és Szlovákia következett.

Nagyvárad mellett lépett be ismét Romániába, majd az országot keresztbe szelve, pár nap múlva Brăila-tól délre kelt át a Duna felett, hogy ismét Ukrajnában kössön ki. Tegnap, május 6-án este már Kievtől délre, a Dnyeper folyó közelében pihent meg" - írták még májusban.Még egy hónap elteltével azonban már a szomorú hírről számoltak be:

"Rossz hírem van: szomorú véget ért Zádor vándorútja Kelet-Ukrajnában, Donyeck közelében. Már napok óta ugyanarról a helyről küldte GPS-e a jeleket és tegnap meg is találták az ukrán kollégák a tetemét. Valószínűleg a nagytestű madarakat leginkább veszélyeztető középfeszültségű vezeték végzett vele."

Zádornak már csak a tetemét találták meg az ukrán természetvédők.Zádornak már csak a tetemét találták meg az ukrán természetvédők.


Amint arról írtunk, a legyengülve átvett Zádornak a Vets4Wild Egyesület biztosította az egészségügyi felügyeletet, míg a Milvus Madártani és Természetvédelmi Egyesület elhelyezte egy számára alkalmas repdébe, ahol egyedül és megfelelő étrend mellett erősödhetett.

A rehabilitáció sikeres volt, a szabadon engedést pedig aprólékosan előkészítették az Erdélyi Kárpát Egyesület – Szatmárnémeti munkatársaival, akik egy napelemes műholdas jeladót ajánlottak fel Zador mozgásainak követésére.

"Ez az adó már volt egy fekete gólyán is ezelőtt 5 évvel. Őt Komorzánban (Szatmár megye) lőtte le egy "vitéz vadász". Most hazaküldik és majd feltesszük valakire, aki talán szerencsésebb lesz" - írta Márk-Nagy János, a szatmári EKE elnöke.

Zádor gyűrűje, szárnylapja és a jeladó.Zádor gyűrűje, szárnylapja és a jeladó.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >