2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A szemétmennyiségtől függő díjfizetési rendszer az illegális hulladéklerakók számát növeli?

2016. október 17. 16:40, utolsó frissítés: 2016. október 19. 12:45

Visszájára fordulhat a hatása annak a kormányrendeletnek, amely bevezeti a kidobott hulladékmennyiség függvényében történő fizetési rendszert, véli a Zöld Erdély Egyesület. A Kovács Zoltán Csongor elnök által jegyzett közleményükben kifejtik, bár a rendelet deklarált célja a szelektív hulladékgyűjtés, illetve az újrahasznosítás ösztönzése, az "annyit fizetsz, amennyit szemetelsz" elv alapján, az eredmény az illegális szemétlerakatok számának növekedése lehet.


"Jelenleg is elterjedt gyakorlat a szemét patakmedrekbe, erdőszélekre, félreeső helyekre való kihordása. Illegális, de széleskörűen bevett és társadalmilag elfogadott, vagy legalábbis megtűrt szokás ez. Még azokban az esetekben is előszeretettel alkalmazott gyakorlat, amikor a szemétszállító bármennyi szemetet elszállítana ugyanazért – az így is, úgy is kifizetendő – szemétdíjért.

Szégyenszemre mindenki láthatja, hogy szeméttel van tele minden patak, faluhatár és város széle. A jelenség annyira általános és megszokott, hogy már szinte természetes. A tettesek igen ritkán kerülnek kézre és akkor is többnyire megússzák egy figyelmeztetéssel. A legtöbb esetben azonban – az amúgy is ritka feljelentések nyomán - csak a területileg illetékes polgármesteri hivatalokat tudják számon kérni, akik közpénzből fizetik a bírságot. Az ördögi kör ezzel bezárul: a megbotránkoztatott adófizető feljelent, a köztisztviselő büntet, a bírságot közpénzből kifizetik. Mindenki veszít, a szemetelő pedig megússza" - áll a közleményben.

Mostantól az illegális szemétlerakást anyagi okok is motiválni fogják. "A helyzet annál is súlyosabb, mivel a szemetelés a legelemibb, leglátványosabb és legismertebb környezeti probléma Romániában évtizedek óta. Ezért méltán elvárná az ember, hogy a döntéshozók és az állami intézményrendszer a legkomolyabban foglalkozzon vele: jól átgondolt stratégiával, a szemléletformálás, a szelektív hulladékbegyűjtő infrastruktúra és az újrahasznosító ipar támogatásával, az átfogó törvényi szabályozás megteremtésével, hatékony intézkedésekkel és szigorú ellenőrzésekkel-büntetésekkel javítson a helyzeten. Ehelyett most is egy, a helyi viszonyokat teljesen figyelmen kívül hagyó, sürgősségi kormányrendelettel igazítják hozzá a hazai törvénykezést az európai irányelvekhez (2008/98/EK). Többek között (értsd elsősorban) azért, hogy nehogy még egy kötelezettségszegési eljárást varrjon az Európai Bizottság Románia nyakába, mint ahogy a kormány közleménye is megemlíti. A papírforma ezzel megvan, a statisztika is javul, de a szemét az marad, igaz, a szőnyeg alatt" - bírálja az egyesület az intézkedést.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >