2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tömegesen pusztulnak a madarak az egérinvázió elleni mérgektől Ausztráliában

2021. június 04. 15:58, utolsó frissítés: 15:58

Tömegesen pusztulnak a madarak az egérinvázió elleni mérgektől az ausztráliai Új-Dél-Walesben - írta a The Guardian online kiadása.


Az új-dél-walesi környezetvédelmi hivatal (EPA) arra kérte a lakosokat, hogy legyenek óvatosak az egyre növekvő egérinvázió elleni harcban, figyeljenek a méreg mennyiségére és a kihelyezésre.

A hatósági vizsgálat megállapította, hogy az állam középnyugati részén madarak pusztultak el, miután a méregből ettek.

Parks város temetőjében Kelly Lacey, a WIRES ( Wildlife Information, Rescue and Education Service) vadvédelmi szolgálat helyi szervezetének önkéntese mintegy száz rózsás kakadu tetemére bukkant hétfőn.

Arra gyanakszik a hatóság, hogy méreg okozta kakaduk elhullását, a vizsgálat ezt még nem erősítette meg.

A rágcsálóirtásra széles körben használt cink-foszfid nem feltétlenül veszélyezteti a helyi madarakat - mondta Steve Henry, az ausztrál nemzeti tudományos intézet (CSIRO) kutatója.

Előírás szerint hektáronként egy kilogrammot lehetne elhelyezni, ami négyzetméterenként a szer három kis szemcséjét jelenti.

"Megfelelően adagolva a szert nagyon kicsi a kockázat, hogy egy madár megtalálja és megegye a szemcséket. Azért hullanak a madarak az égből, mert az emberek helytelen dolgokat tesznek: a szert nem az előírt módon helyezik ki, vagy saját csalit gyártanak. Majdnem mindig ez történik, amikor egérinvázió tör ki" - magyarázta.

Henry úgy vélte, az ausztrál tél alatt tetőzik az egérszám, mivel "alapvetően abbahagyják a szaporodást", a tavaszi populáció nagyságát a telet túlélők száma határozza meg.

"A szárazság és a bozóttüzek nyomában ez az invázió az utolsó csepp a pohárban a gazdáknak és a helyi vadvilágnak. Reméljük, ugyanolyan gyorsan ér véget, ahogy kezdődött" - tette hozzá Lacey.


Fotó: rózsás kakadu. Forrás: wikipedia.org

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >