2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Johannis: létre kell hozni minél több hulladékudvart, ahol az emberek leadhatják a szemetüket

2021. június 06. 10:57, utolsó frissítés: 10:57

Románia ökoszisztémáira nagy nyomás nehezedik a természetben elhajigált nagy mennyiségű hulladék miatt, a hatóságoknak sürgősen foglalkozniuk kell a problémával - jelentette ki szombaton Klaus Johannis államelnök.


"Nagyon szép országunk van, azonban sajnos nagyon sok helyet elönt a szemét. Műanyag hulladékokat, pillepalackokat találunk a parkokban, az út menti sáncokban, építkezésből visszamaradt hulladékokat a mezőn, bútorhulladékokat az utak mentén. A hatóságoknak létre kell hozniuk szelektív hulladéklerakó központokat, ahol az emberek egyszerű módon megválhatnak különböző jellegű hulladékaiktól, a lakosságnak pedig meg kell értenie, mennyire fontos megtenni ezt az erőfeszítést, hogy a szemetet a megfelelő helyen adják le" - mutat rá az államfő a környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott üzenetében.

A hatóságoknak ugyanakkor sürgősen foglalkozniuk kell a nem megfelelő és illegális szeméttelepek helyzetével, és létre kell hozniuk a megfelelő törvényes és infrastrukturális keretet a hatékony és környezetkímélő hulladékgazdálkodáshoz - teszi hozzá Johannis.

Klaus Johannis hangúlyozza még, hogy Románia számára fontos kérdés az ökoszisztémák megőrzése, és meggyőződése, hogy az ország csatlakozni fog az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) az ökoszisztémák restaurálására irányuló kezdeményezéséhez, amelyet az idén indítanának el.

"Az ökoszisztémák alapvető szolgáltatásokat nyújtanak az emberi élet számára, és kritikus szerepet játszanak az éghajlatváltozás elleni küzdelemben és a biológiai sokféleség védelmében. Azonban túl sokáig kizsákmányoltuk őket, és hozzájárultunk a pusztulásukhoz. Világszerte riasztó ütemben tűnnek el az erdők, korallzátonyok, növény-, rovar- és állatfajok. E veszteségek egy része visszafordíthatatlan. Ha ezt most nem állítjuk meg, sokkal szegényebb bolygót hagyunk a jövő generációira" - figyelmeztet Johannis.

"Azonnali intézkedésekre van szükség mind országos, mind nemzetközi szinten, de egyéni szinten is. 'A felelősség mindannyiunkat terhel. Változtatnunk kell egyéni fogyasztói szokásainkon, úgy kell viselkednünk, hogy napról napra csökkenjen tetteink környezetre gyakorolt hatása" - nyomatékosít az elnök.

A vállalatoknak is környezettudatos üzleti modelleket kell átvenniük, a gazdáknak és termelőknek pedig fenntarthatóbb termelési eszközöket kell alkalmazniuk. A kormánynak be kell ruháznia az ökoszisztémák védelmébe és restaurálásába, az iskoláknak pedig környezettudatos generációkat kell felnevelniük - írja még üzenetében az államfő.

Rámutat ugyanakkor, hogy "bár az idő kerekét nem tudjuk visszaforgatni, hogy a pusztítást meg nem történtté tegyük, már ma változtathatunk viselkedésünkön, hogy az ökoszisztémákat restaurálni tudjuk".

"Védjük a természetet, vigyük a hulladékokat a gyűjtőpontokba; ahányszor csak tehetjük, utazzunk környezettudatosan, tegyük zöldebbé a várost, ahol élünk! Mi lehetünk az a generáció, amely védi és restaurálja az ökológiai rendszereket!" - zárja üzenetét Johannis. (agerpres)

Kiemelt kép: Klaus Iohannis/Facebook

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >