2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EP-képviselők azt szeretnék, ha 2030-ra az Unió 30%-a védett terület lenne

2021. június 09. 15:44, utolsó frissítés: 15:44

Határozatot fogadott el az Európai Parlament "Az EU 2030-as biodiverzitási stratégiája: Hozzuk vissza a természetet az életünkbe" címmel" - amelyben a legfőbb természetvédelmi célokat szerették volna rögzíteni.


A keddi ülésen a határozat mellett 515, ellene 90 EP-képviselő szavazott, 86-on tartózkodtak. A képviselők egy törvényt szeretnének, amely kötelezővé tenné az európai biodiverzitás megvédését.

A képviselők az szeretnék hogy 2050-ig szabályozzák a biodiverzitáshoz kapcsolódó lépéséket, ezek keretében lefektetnének egy sor, 2030-ig kötelezően meghozandó intézkedést. A tervek szerint az Unió területén a szárazföldi és tengeri élőhelyeknek minimum 30%-át védettnek nyilvánítanák kilenc éven belül.

Ezeknek a területeknek mintegy egyharmadát nagyon szigorú védettség alá vonnák, főleg azokat, ahol még vannak őserdők és érintetlen erdők. A törvény keretében megfékeznék például a veszélyeztetett fajokkal való kereskedelmet, vagy meghatároznák, hogy egy-egy településen mennyi kell legyen kötelezően a "zöld tetők" aránya, illetve sokat szigorítanának a gyomírtóhasználaton is. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >