2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy ország épületlakó denevéreit mérik fel a BAT4MAN projektben

2021. június 09. 17:46, utolsó frissítés: 17:48

A denevérek védelme kiemelkedően fontos, hiszen rovarfogyasztásukon keresztül kulcsszerepet játszanak az ökológiai rendszerek egészséges működésében. Ez hívta életre a BAT4MAN projektet, amelyben Magyarország, Szlovákia, Románia és Ukrajna közösen vesz részt. A 2020 március 1-én indult BAT 4 MAN projekt célja a denevérek országhatárokon is átnyúló, összehangolt védelme, a lakosság szemléletformálása és egy fenntartható környezethasználat kialakítása a négy említett ország határon átnyúló régióiban.


Bár sok ember viszolyog a denevérektől vagy éppen ellenséges velük szemben, a számos tévhittel és babonával ellentétben ezek az éjszakai emlősök nem csak nagyon fontos elemei az élőközösségeknek, de rovarfogyasztásuknál fogva igen nagy segítséget is nyújtanak a mezőgazdasági kártevők irtásában és a betegségeket terjesztő rovarok pusztításában - hívja fel a figyelmet Sike Tamás, a határokon átívelő projektet vezető szatmárnémeti E-Consult Egyesület elnöke.

A projekt keretében a kutatók a határ menti területen lévő épületekben élő denevéreket tanulmányozták, és közös adatbázist hoztak létre ezekről a védett állatokról. A szakértők több száz épületet vizsgáltak meg a négy ország településein, és feljegyezték az ezekben az épületekben tanyázó denevérkolóniák főbb jellemzőit, valamint az őket veszélyeztető tényezőket. Ez több okból is nagyon fontos: egyrészt bármilyen kutatás vagy védelmi intézkedés lehetetlen a populáció pontos ismerete nélkül, másrészt, mivel a denevéreket fenyegető veszélyek nem ismernek határokat, a védelem és a kutatás csak nemzetközi együttműködéssel lehet sikeres - áll a projekt első évéről beszámoló közleményben.

További terveik között szerepel, hogy megvizsgálják, hogyan hatnak a denevérekre a klimatikus tényezők és az olyan antropogén hatások, mint például az épületek díszvilágítása.

A porjektcsapat tagjai a terepi adatgyűjtés mellett tájékoztatták a helyi lakosságot a denevérek fontosságáról, miközben megismerhették az épületfenntartók véleményét is. Ezen védett állatok és az emberek együttélésének megkönnyítése érdekében a projektben dolgozók elkezdték a padlások megtisztítását, ahol a denevérkolóniák alatt nagy mennyiségű guanó halmozódott fel. Eddig 32 épület padlását tisztították meg (11 Szlovákiában, 9 Magyarországon, 9 Ukrajnában és 3 Romániában). A projekt keretében más konkrét természetvédelmi beavatkozásokat is végeztek az épülettulajdonosokkal együttműködve, például új bejárati nyílásokat alakítottak ki a denevérek számára.

A nemzetközi együttműködésnek köszönhetően egy modern és interaktív munkafüzet is készült, amely négy nyelven (ukrán, román, szlovák, magyar) segít a gyerekeknek közelebb kerülni a denevérekhez, miközben játékos módon ismerkedhetnek ezekkel a rendkívüli élőlényekkel.

A négy ország közötti együttműködés másik eredménye egy hordozható kiállítás koncepciója, amely a nagyközönség tájékoztatását és szemléletformálását szolgálja. Bár a járványhelyzet miatt sok rendezvényt el Kellett halasztani, eddig közel 1000 embert vontak be különböző környezeti nevelési tevékenységekbe.

Az elkövetkező időszakban széles körű szemléletformáló kampányt indítanak: tájékoztató táblákat helyeznek ki, környezeti nevelést végeznek a fiatalok körében, tájékoztatják a helyi közösségeket a denevérek jelentőségéről. Közben folytatják a konkrét természetvédelmi intézkedéseket, például 50-50 új denevérodú telepítését mind a négy országban.

A projektet a szatmárnémeti E-Consult Egyesület vezeti, partnerei az Ökológiai és Vallástudományi Intézet (Ukrajna), a Szlovák Denevérvédelmi Társaság, és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület. A projektet a Magyar-Szlovák-Román-Ukrán Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 finanszírozza, 449 635 euróval, amelyből az EU támogatása 404 671 euró.

További infók a projektről ezen a Facebook-oldalon is elérhetők.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >