2021. június 19. szombatGyárfás
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Képeken lehet látni, hogyan hajtanak a turistahajók a pelikánok közé a Duna-deltánál

2021. június 11. 18:50, utolsó frissítés: 18:56

Egy természetfotós négy napja kapta lencsevégre azt a turistákkal teli hajót, amely a Duna-delta egyik ágán láthatólag nagy sebességgel hajtott be egy sereg pelikán közé.
"Ezeket a lelketlen embereket felelősségre kellene vonni" - írja Marian Strinoiu.

Az eset igen nagy felháborodást keltett, a témával több országos médium is foglalkozott. A Hotnews összeállításában például azt lehet olvasni, hogy a hajót birtokló turisztikai cég bár elbocsátotta a hajót vezető személyt, az ilyen típusú turisztikai szolgáltatás óriási kárt okoz a madaraknak és az ökoszisztémának egyaránt.

A Duna-delta turisztikai desztinációkért felelős egyesületének (AMDTDD) elnöke rámutatott: egyes vállalkozók nagyon méltányos áron kínálnak szállítást a Bukarestből érkező turistáknak. Tulceába őket körülbelül 4 és fél óra alatt lehet elszállítani, de a hajók vezetői sokszor hatalmas sebességre kapcsolnak, hogy a turistáknak jobb élményeket szerezzenek, és hogy a repülő madárrajokról fotókat készíthessenek.

„Ezek a tevékenységek nagymértékben károsítják a madarak kolóniáit és a természetes élőhelyüket. Sajnos úgy tűnik, a felelőtlen emberi viselkedéssel folyamatosan megzavarják őket” – mondta Cătălin Țibuleac a sajtónak.

A pelikánok jellegzetes élőlényei a Duna-deltának, tavaly megközelítőleg 5 ezer fészekrakó párt jegyeztek a hatóságok. (Hotnews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >