2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Hiába reménykedtek az állatvédők, idén is megtartják a kutyahúsevő fesztivált Kínában

2021. június 22. 12:08, utolsó frissítés: 12:18

Már tavaly arról volt szó, hogy idén mégsem lesz kutyahúsevő fesztivál Kínában, mert a nagy egészségügyi kockázatra való tekintettel a hatóságok úgy döntöttek megfékezik ezt a sokak által kritizált jelenséget. Az állatvédők is azt hitték, sikerült gátat szabni a kutyahúst eladni készülő árusoknak a Kuanghszi-Csuang Autonóm Területen található Jülin városában. Ehhez képest az aktivisták már legalább 26 felállított standot is kiszúrtak két piacon, ahol a napokban élő kutyákat fognak levágni - írja a Mirror nyomán a hvg.hu


Csang Csian-csian állatvédő aktivista szerint a húskereskedőkkel folytatott beszélgetéseink alapján úgy vélik, hogy a jövőben be fogják tiltani az eseményt, de az aktivista szerint hosszú folyamat lesz, hogy a kereskedők is be tartsák a tilalmakat.Habár a jülini hatóságok világossá tették, hogy az élő állatok leölése a piacokon a továbbiakban illegális tevékenységnek számít, amit komolyan büntetnek, és a kínai Földművelésügyi Minésztérium az állatvédők megkeresésére hangsúlyozta, hogy a "kutyák nem ételek", a gyakorlatban szemmel láthatóan nem történt eddig igazán határozott fellépés a kutyahússal kereskedőkkel szemben.


Az autópályákon ugyan vannak ellenőrzőpontok, hogy a kutyákat szállító járműveket kiszúrják, az állatvédők szerint ezeken a pontokon átjutnak a kisebb járművekkel a kereskedők. A NoToDogMeat nevű jótékonysági szervezet kínai aktivistája szerint azok csúsznak át az ellenőrzésen, akik állatok szállítására elvben nem alkalmas járműveket vezetnek, így őket nem is állítják meg.A jülini kutyahús fesztiválon várhatóan ötezer állatot fognak leölni - az állatvédőknek eddig 68 kutyát sikerült kimenteniük egy teherautóból.

A jelek szerint a fesztivált, amelyen elsősorban beteg vagy haldokló négylábúak húsát árulják, annak dacára tartják meg, hogy az egyik lehetséges forgatókönyv szerint a 18 hónappal ezelőtt kirobbant koronavírus-járvány éppen egy élő állatokkal kereskedő piacról indult el Vuhanban (más elmélet szerint viszont a vuhani laborból szabadulhatott el).

Kínában már két nagyváros is megtiltotta épp ezért a kutya- és macskahús fogyasztását és árulását, de az állatvédők a közegészségügyi kockázat és az állatkínzás miatt jóval erőteljesebb fellépést várnának helyi kormányzati és nemzeti szinten is Kínában.

Fotó forrása: wikipédia, Maria Ly

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >