2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az „olténiai Szaharából” közvetítenek drónos tanórát a diákoknak arról, hogy mit lehet tenni az elsivatagosodás ellen

2021. június 24. 10:11, utolsó frissítés: 10:14

Június 24-én, csütörtökön 11:00 órától a Dolj megyei Dăbuleni-ből közvetítik az "Oktatás a fenntartható fejlődésért a magasból" elnevezésű országos projekt utolsó óráját az idei tanévben. A területet az előrehaladott elsivatagosodás miatt "Olténiai Szaharának" nevezik. Ez a jelenség egyben a lecke témája is - a 13. fenntartható fejlődési cél - Fellépés az éghajlatváltozás ellen.


Az óra házigazdája Cristina Ciocoiu, a craiovai "Mihai Viteazul" Gimnázium földrajztanára, vendégei pedig a Dăbuleni homokos talajos növénytermesztéssel foglalkozó kutatási-fejlesztési állomás szakemberei.
Több ezer diák és tanár a Zoom és a YouTube Live segítségével csodálatos történetek, bemutató kísérletek, interjúk és játékok révén megismerheti az elsivatagosodás és az éghajlatváltozás hatásait. Cristina Ciocoiu és vendégei elmagyarázzák, hogyan történik az elsivatagosodás, milyen következményei vannak és mit tehetünk annak érdekében, hogy megállítsuk a világszerte terjedő jelenséget.

"Az éghajlatváltozás már nem elvont fogalom, hatásai láthatóvá válnak. Egyre több szélsőséges időjárási eseménynek lehetünk tanúi. Az éghajlatváltozás korlátozása, hogy az életünket a lehető legkevésbé befolyásolja, intenzív erőfeszítést igényel több generáció részéről. A látványos órák révén a diákok minden bizonnyal fogékonyabbak lesznek ezekre a kihívásokra ” - véli Borbély László, a Fenntartható Fejlődés Fősztály koordinátora.

"Az éghajlatváltozás valóságos. Hatásai az élet minden területén megnyilvánulnak, függetlenül attól, hogy egészségről, életminőségről vagy a biodiverzitás csökkenéséről beszélünk. A tanév utolsó óráján az elsivatagosodás természetes és antropikus okainak megfejtésére és konkrét megoldási javaslatokra törekszünk. Az óra célja, hogy a diákok tisztában legyenek a jelenséggel, és aktívan vonjuk be őket a jelenség elleni küzdelembe, az érintett régiók fenntartható fejlődéséért "- mondta Cristina Ciocoiu tanárnő.

Az órát az Aspire Teachers YouTube csatornáján közvetítik, ahol visszamenőleg a májustól közvetített összes óra megtekinthető. A leckét 9 év feletti tanulóknak ajánljuk, és olyan tantárgyakhoz kapcsolódik, mint a földrajz, történelem, biológia, társadalmi nevelés, természettudomány, stb.

Felkérjük a tanárokat, hogy csatlakozzanak a több mint 2000 regisztrált résztvevőhöz, kitöltve egy rövid űrlapot a www.aspireteachers.ro/educatie-la-inaltime weboldalon.

Az országos szintű projektet támogatja a kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya, a kezdeményezői pedig Marius Toader és Adrian Robe, együttműködve az Aspire Teachers és a Cartierul Creativ Carolina Egyesülettel.

Az "Oktatás a fenntartható fejlődésért a magasból" országos projekt kreatív megoldás, amelynek során egy-egy helyi tanár közreműködésével, a diákok online, drónok által közvetített ÉLŐ képeket láthatnak az ország különböző részein található rendkívüli helyekről. A project célja megismertetni a hallgatókkal és a tanárokkal a fenntartható fejlődés céljait, Románia erőforrásait diákközpontú interaktív órák által, a legújabb technológiák segítségével, és biztosítani az iskolai tantervhez kapcsolódó anyagok elérhetőségét minden tanár számára, az élő közvetítések befejezése után is. (közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >