2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Frissítve! Robbanás történt a Năvodari-i olajfinomítóban. Hatalmas füstfelhő gomolyog a tenger fölött

2021. július 02. 14:41, utolsó frissítés: 18:23

Update: A belügyminiszter szerint a lakosság egy pillanatig sem volt veszélyben


A tűzoltók profizmusának köszönhető, hogy a Petromidia kőolaj-finomítónál történt tragédiából nem lett katasztrófa - jelentette ki a belügyminiszter. Lucian Bode szerint a helybéliek és a turisták egy pillanatig sem voltak veszélyben.

"Köszönetemet fejezem ki és gratulálok mindazoknak, akik lehetővé tették, hogy nyolc perccel az első bejelentés után kint legyenek a tűzoltók a helyszínen. Kevesebb mint egy órán belül, 13 óra 15 perckor sikerült lokalizálni a tüzet, majd 15 órára eloltották a lángokat" - fogalmazott Bode.

A tárcavezető hozzátette, a levegőminőségi méréseket követően a környezetvédelmi őrség megállapította, hogy ilyen jellegű problémák nincsenek, és erről a lakosságot is tájékoztatták egy, a RO-ALERT rendszeren kiküldött üzenetben.

"Egy pillanatig sem volt veszélyben sem a lakosság, sem a tengerparton levő turisták" - fogalmazott.

A Konstanca megyei Năvodari-on levő Petromidia kőolaj-finomítónál pénteken történt robbanás, amelynek nyomán sűrű fekete füst szállt fel a levegőbe, ezért figyelmeztető üzenet küldtek a lakosságnak.

Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szerint az incidens nyomán egy személy életét vesztette, ketten égési sérüléseket szenvedtek, két másik személynek enyhe sérülései vannak.


Frissítés:

Holtan találtak rá a Petromidia kőolaj-finomító alkalmazottjára, akit eltűntnek nyilvánítottak a robbanást követően - közölte Silviu Coşa Konstanca megyei prefektus.

A megyei katasztrófavédelem (ISU) korábban azt közölte, hogy hat áldozata van a năvodari-i Petromidiánál történt robbanásnak, egyiküket még keresik, öten megsérültek.

Az ISU szóvivője, Anamaria Stoica szerint az áldozatok 30 és 50 év közöttiek.

----------------------------------------------------------------------------

Pénteken robbanás történt a Năvodari-i olajfinomítóban, a gázolajgyártó részlegen. Az üzem területén tűz ütött ki, és hatalmas füstfelhő tört fel, mely - a szélirány miatt - egyelőre a Fekete-tenger irányába tart.

A balesetben legalább 3-an megsérültek (egyes hírforrások szerint 4-en vagy 6-an), ketten megégtek, egy személy pedig a hírek szerint hátgerincsérüléssel került kórházba. Egy személy pedig eltűnt.A közelben fürdőzőket és a lakosságot felszólították, távolodjanak el legalább egy kilométernyire a Petromidia olajfinomítótól.

Az eset vélhetően súlyos környezeti károkat okoz.

A Petromidia olajfinomító a Rompetrol tulajdonában van, mely a kirgiz állami cég, a KazMunayGas vállalaté. A Năvodari-i olajfinomítóban 2016-ban történt már hasonló baleset. Az üzem Románia legnagyobb finomítója, de Kelet-Európa szintjén is a legjelentősebbek közé tartozik. (g4media.ro, hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >