2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

74 civil szervezet és az Építészek Rendje is arra kéri a kormányt, támogassa Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára

2021. július 05. 17:56, utolsó frissítés: 20:48

74 civil szervezet és a Romániai Építészek Rendje is arra kéri a kormányt, hogy támogassa Verespatak felvételét az UNESCO világörökségi listájára.74 civil szervezet fordult nyílt levélben Florin Cîţu miniszterelnökhöz,

Bogdan Gheorghiu kulturális miniszterhez és Ludovic Orban PNL-elnökhöz, kérve, hogy ne akadályozzák a Verespatak UNESCO világörökségi listára való felvétele érdekében folytatott tárgyalásokat.

A nyílt levél kezdeményezői szerint az indítványt az indokolja, hogy a közbeszédben olyan információk jelentek meg, amelyek értelmében a kormány ismét a tárgyalások elhalasztását vagy a dosszié teljes visszavonását fontolgatja.

"Arra kérjük önöket, hogy ne tegyenek semmilyen intézkedést vagy adminisztratív lépést annak érdekében, hogy megakadályozzák Verespatak 2021 júliusában esedékes UNESCO-jelöltségének megvitatását. Kérjük, hogy bízzák meg azzal a román államot képviselő küldöttséget, hogy egyértelműen Verespatak UNESCO világörökségi listájára történő felvételét támogassa a bizottság előtt" - olvasható a nyílt levélben.

Az aláírók kérik, hogy a kormány képviselői tartsák magukat a kormányprogramban vállaltakhoz, valamint azokhoz az ígéretekhez, amelyeket a nemzetközi közösség, az UNESCO és a verespataki lakosok előtt tettek. Ezek értelmében kéri, hogy a kormány tegye a települést a fenntartható fejlődés modelljévé, amely a kulturális és természeti örökség értékesítésén és a civil szerepvállaláson alapul; a bányamúzeum igazgatását helyezze át a kulturális minisztérium hatáskörébe; folytassa a műemléki jegyzékben szereplő objektumok helyreállítását; támogassa a helyi közigazgatást a verespataki általános urbanisztikai terve megvalósításában.

A nyílt levél aláírói között van a Declic közösség, a Mining Watch Románia, a Pro Patrimonio alapítvány, a romániai Greenpeace, az ActiveWatch, az Act for Tomorrow egyesület és még sokan mások.


Szintén nyílt levélben fordult a kormányhoz a Romániai Építészek Rendje (OAR),

kérve, hogy folytassák az eljárást Verespatak UNESCO világörökségi listára való felvétele érdekében.

A nyílt levél aláírói emlékeztetnek, hogy a verespataki történelmi bányatelep 2021 júliusában kerülne a világörökségi bizottság vitájára, miután 2020 elején újraindult az eljárás.

"A közbeszédben azonban olyan aggasztó jelzések jelentek meg, amelyek arra utalnak, hogy ismét veszélybe került az ügy visszatérése a bizottság elé. Következésképpen a Román Építészek Rendje, amely 2007 óta javasolja a kulturális miniszternek Verespatak felvételét a világörökségi listára, és támogatja, hogy a verespataki rendkívüli kulturális és természeti örökség értékeit felelősségteljesen fejlesszék és értékeljék, felszólítja a kormányt, hogy ne ismételje meg a román állam 2018-ban elkövetett hibáit, amikor a világörökségi listára és a veszélyeztetett világörökségi listára való felvételre irányuló eljárást igazságtalanul és indokolatlanul leállították" - olvasható a dokumentumban.

Az építészek emlékeztetnek, hogy 2018-ban, amikor a bizottság a bahreini Manamában ülésezett, az akkori kormány leállította Verespataknak a világörökségi listára történő felterjesztését. Az Építészek Rendje attól tart, hogy a mostani kormány megismétli az akkori hibát, amely visszafordíthatatlan következményekkel járhat, mert Verespatak véglegesen lekerülhet a felvételre váró települések listájáról, egy újabb jelöléshez pedig elölről kellene kezdeni a teljes kiértékelési procedúrát.

A levél aláírói nem tartják elfogadhatónak azt az érvet, miszerint a román állam és a Gabriel Resources vállalat közötti per miatt kell leállítani a dosszié bizottság elé terjesztését.

A Román Építészek Rendje szerint az, hogy a világörökségi bizottság elismeri Verespatak értékét, bizonyítani fogja, hogy alaptalanok a Gabriel Resources LTD és a Gabriel Resources (Jersey) LTD vádjai, miszerint Románia önkényesen megsérti jogaikat.

A feliratkozási folyamat felfüggesztése előtt az volt a terv, hogy a világörökségi bizottság megfontolja egyrészt Verespatak világörökségi listára való felvételét, másrészt a veszélyeztetett világörökségi listára való felvételét is. Ez a státusz növelné annak valószínűségét, hogy a történelmi örökség nemzetközi finanszírozást kapjon a védelemre. A feliratkozási folyamat felfüggesztése oda vezetett és oda vezet, hogy tovább mélyül Verespatak megsemmisülésének veszélye - állítja a szervezet. (agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >