2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az USR és az RMDSZ is kiáll Verespatak UNESCO-jelölése mellett

2021. július 08. 09:34, utolsó frissítés: 09:34

Az USR PLUS visszautasít minden olyan kezdeményezést, amely által Verespatak lekerülne az UNESCO világörökségi jelöltlistáról - nyilatkozta szerdán Dan Barna kormányfőhelyettes, az USR PLUS társelnöke.


"Szóba került Verespatak. A pénzügyminisztérium memorandumot nyújtott be a kormánynak. Az USR PLUS álláspontja nagyon világos: elutasítunk minden olyan kezdeményezést, bármilyen irányból, amely Verespatak UNESCO-listára való felvételére vonatkozó dosszié visszavonását célozza, mivel Verespatak UNESCO-listára való felvétele nem akadályozza meg a román államot a lehetséges jövőbeli projektek megvalósításában, amennyiben a technológia annyit fejlődik, hogy ez környezetvédelmi szempontból megvalósíthatóvá válna" - mondta Dan Barna.

Arról is beszámolt, hogy a kormánynak bemutatott memorandum a kitermelés lehetőségével kapcsolatos különböző lehetőségek elemzését tartalmazza, de a kitermelés jelenleg nem jön szóba.

"Nem viselkedhetünk fejetlen tyúk módjára, visszavontuk a dossziét, utána ismét benyújtottuk, most egy újabb visszavonás teljesen nevetséges következetlenségről árulkodna" - vélekedett az USR PLUS elnöke.

Kelemen Hunor kormányfőhelyettes, RMDSZ-elnök is beszélt a szerdai kormányülést követően az UNESCO-jelölésről. Kelemen elmondta, hogy a verespataki ókori és középkori tárnák megőrzését támogatja.

"Beszéltünk egy kicsit róla, de a miniszterelnök nem volt ott a kormányülésen. Én mindig a kulturális örökség védelme mellett voltam, éppen ezért nem írtam alá miniszterségem idején sem a régészeti, sem az épített örökséget képező objektumok leminősítését vagy törlését a műemlékek listájáról. Továbbra is amellett vagyok, hogy meg kell őrizni azt, ami egyedi, főleg a római kori és középkori tárnákat. Azt gondolom, hogy jelen pillanatban csaknem lehetetlen visszavonni a dossziét" - mondta.

Az RMDSZ elnöke kihangsúlyozta, az UNESCO nem ad pénzt és nem kínál megoldást a verespataki lakosoknak, ez a román állam feladata marad.

"Aki azt mondja, hogy az UNESCO pénzt és megoldást fog nyújtani Verespatak lakosainak, az hazudik. Az UNESCO nem ad pénzt. Tehát nekünk kell ezt megtennünk. Jelenleg nincs életképes terv a kérdéses térséggel kapcsolatban, nincs alternatív terv, a mi felelősségünk, hogy a közösség számára legyen egy életképes terv. (...) Persze fontos, hogy nyáron két hétre odamenjünk, igyunk egy sört, szórakozzunk, de ez nem menti meg azt a térséget" - fogalmazott Kelemen Hunor.

A kormányfőhelyettes úgy vélekedett, az UNESCO közgyűlése előtt két héttel már nem lehet visszavonni Verespatak jelölését a világörökségi listára. Hozzátette, Verespatakon a későbbiekben akkor is el lehet kezdeni a kitermelést, ha felveszik az UNESCO világörökségi listára, hisz a szervezetnek nem áll hatáskörében ezt megtiltani.(agerpres)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >