2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Csak max 30 km/órával lehet közlekedni nemsokára a világ egyik nagyvárosában!

2021. július 12. 16:29, utolsó frissítés: 16:29

Párizsban augusztus 30-ától életbe lép a város egész területére érvényes 30 km/órás sebességkorlátozás, jelenti a Digi24. A lépést Anne Hidalgo polgármester jelentette be, akinek ez volt az egyik választási ígérete, ugyanakkor az intézkedés bevezetéséről nyilvános konzultáció is volt.


Az intézkedés célja, hogy a közlekedésben résztvevő legsérülékenyebb csoportokat, azaz a bicikliseket, gyalogosokat, időseket és gyermekeket előnyben részesítsék.

Párizsban egyébként már évek óta egyre nagyobb területen érvényes a 30 km/h-s sebességlimit külön jelöléssel, de mostantól mindez alapértelmezett lesz. A párizsi városvezetés a sebességkorlátozástól számos előnyt vár, ide értve a javuló közlekedésbiztonságot, a légszennyezés és zajártalom csökkentését, valamint a belterületek vonzóbbá tételét a kerékpárosok és a sétálók számára. A főváros körgyűrűi és egyes sugárutak kimaradnak a sebességcsökkentésből.

Franciaországban tavaly Grenoble, Lille és Nantes is hasonló lépéseket tett, és 30 km/h-ban limitálták a lakott területeken megengedett legnagyobb sebességet. (digi24, hírszerk)

Illusztráció: Doris Metternich képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >