2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Invazív halfajt találtak a Duna-deltában, ami a terület teljes halállományát veszélyezteti

2021. július 13. 18:03, utolsó frissítés: 2021. július 14. 10:45

Úgy tűnik, hogy elszaporodott a Duna-deltában egy invazív halfaj, az afrikai harcsa, ami az egész természetvédelmi terület halállományát megváltoztathatja - számol be az esetről a román média, köztük a Hotnews.ro.


Cătălin Ţibuleac, a Duna-delta turisztikai desztinációt menedzselő egyesület elnöke szerint egy nap alatt az afrikai harcsa 10 példányát is kifogták az Ó-Duna környékén, igen nagy példányokat, és ebből arra lehet következtetni, hogy jelentős a faj elterjedtsége.

"Komoly problémával nézünk szembe a delta halászati erőforrásaival kapcsolatban. A szakemberekkel folytatott megbeszélések nyomán kiderült, hogy ez a halfaj különösen agresszív, és ha nem intézkednek sürgősen, akkor nagy problémák lesznek az őshonos halállomány utánpótlásával kapcsolatban" - mondta Ţibuleac, aki szerint első lépésként tájékoztatni kell a halászokat a fajról, és arról, hogyha kifognak egyet, akkor utána már ne dobják vissza.

Elmondása szerint a hatóságok feladata lesz kideríteni, hogyan került ez a halfaj a Duna-deltába. "Remélem, hogy az illetékes hatóságok gyorsan kiderítik, miként kerülhetett a Duna-delta belvizeibe az afrikai harcsa" - mondta.

Deák György, a romániai Országos Környezetvédelmi Kutatási-Fejlesztési Intézet igazgatója az Agerpresnek arról számolt be, hogy a duna-deltai halászok az utóbbi időben több afrikai harcsát fogtak. A szakértő szerint a faj a teljes halállományt megváltoztathatja, kipusztíthatja például az utolsó romániai tokhal-példányokat is.

"Nem játék ez a faj. Alapvetően mindent megeszik, ami az egész halállomány csökkenését eredményezheti. Az egyetlen megoldás, ha kifogják és eltávolítják. Remélem, igaz, hogy télen nem éli túl a 15 Celsius fok alatti hőmérsékletet, de még így is sürgősen intézkedni kell" - mondta Deák, aki szerint, ha csak kis területen van, ahol melegebb a víz, akkor már túlélheti a telet, és újra támadhat.

A Wikipédia összefoglalója szerint az afrikai harcsa nagyon szívós, olyan helyeken is megél, ami már nem alkalmas egyéb fajok számára, ezért az 1980-as években ezt a fajt a Föld majdnem minden országába betelepítették. Az afrikai harcsa képes megélni az édesvizű tavakban, folyókban, mocsarakban, sőt a szennyvíztisztítókban és a kanálisokban is. "Egyaránt dögevő és vadászó állat. Mivel igen széles a szája, az afrikai harcsa képes felfalni nagy zsákmányállatokat is. Megfigyelték, hogy vízityúkot is elnyelt. Ha szárad ki az élőhelye, ez a harcsa kimászik a szárazra és más tavacskát keres. A nagyon sáros pocsolyákban is megél. Az afrikai harcsa képes morgó hangot kiadni" - írja a Wikipédia az életmódjávval kapcsolatban. (hotnews.ro)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >