2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna: tárcaközi eljárásban van az egyszer használatos műanyag termékek betiltására vonatkozó EU-s irányelv

2021. július 14. 20:29, utolsó frissítés: 20:42

Július 3-ig az összes EU-s tagországnak meg kellett volna alkotnia azokat a jogszabályokat, amelyek révén eltüntetik az egyszerhasználatos műanyagok nagy részét. Románia nem készült el ezzel. A lépéseket azonban az ország tett ez ügyben.


Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter szerdán a Green Report szervezésében találkozott a Romániai Sörgyártók Egyesületének, az Üdítőital-gyártók Egyesületének, a Romániai Csomagolóanyagokért és Környezetért Egyesület, a csomagolóanyag-gyártók, az újrahasznosítással foglalkozó cégek, valamint a HoReCa ágazat képviselőivel, ezt követően azt nyilatkozta:

„A kormány hamarosan napirendre tűzi az egyszer használatos műanyag termékek betiltását szabályzó jogszabálytervezetet, amely többek között a körforgásos gazdaságra való átállás népszerűsítését célozza. Az EU-s irányelv romániai jogrendbe történő átemelését szabályzó jogszabálytervezet tárcaközi eljárásban van, de a szaktárca folytatja a tájékoztató megbeszéléseket az érintettekkel” – mondta a környezetvédelmi miniszter.

Elmondása szerint átbeszélték az európai uniós normák által elfogadott csomagolóanyagok szabályozását, és az ezzel járó árnövekedést, az árú jelölési követelményeit, a gyártók kiterjesztett felelősségét, a csomagolóanyagból származó anyagok minőségének fontosságát, szortírozásának és újrahasznosításának költségeit, a lakosság tudatosítására irányuló elképzeléseket, a köztisztasági szolgáltatások újragondolását, valamint a hatóságok ellenőrző szerepét.

A szaktárca az európai uniós irányelv teljes egészében való meghonosítását javasolja, és az összes érintettet biztosította nyitottságáról és elkötelezettségéről, ami az egyszer használatos műanyagokkal kapcsolatos irányelv hazai sikerre vitelét illeti.

A hatóságok ellenőrző szerepéről a miniszter elmondta, több egyeztetést is folytattak az egyszer használatos műanyag kapcsán az ellenőrző hatáskörről, hiszen az ellenőrző hatóságoknak eddig nem volt ilyen feladatuk. De mind a Környezetvédelmi Alap, mind a Környezetvédelmi Őrség, mind a Fogyasztóvédelmi Hivatal felkarolja az irányelv következetes gyakorlatba ültetését.

Korábban a Transindex is megkereste Tánczos Barnát, hogy kiderítse miként áll Románia a direktíva átültetésével, figyelembe véve, hogy szankciókat is kilátásba helyezett az EU, sőt, akár kötelezettségszegési eljárás is indítható, ha egy tagország nem teszi meg a kötelességét. Erről itt írtunk.
(közlemény/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >