2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

WWF: az erdészeti ágazat és egyes tagállamok nyomására gyengült az uniós erdőstratégia

2021. július 16. 18:16, utolsó frissítés: 18:16

Az Európai Bizottság elfogadta az európai zöld megállapodás részét képező, 2030-ig tartó időszakra szóló új uniós erdőstratégiát, mely a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul - tájékoztatott az uniós bizottság pénteken.


Közölték: az új erdőstratégia hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el.

Segít abban, hogy az EU az európai klímarendeletnek megfelelően fokozza az úgynevezett természetes elnyelők által végzett szén-dioxid-eltávolítást. Azáltal, hogy átfogó megközelítést alkalmaz a társadalmi, a gazdasági és a környezeti szempontok tekintetében, az erdőstratégia az uniós erdők sokoldalúságát hivatott biztosítani, és kiemeli, mennyire fontos szerep hárul ebben az erdészekre.

"Az erdők stratégiai szövetségeseink az éghajlatváltozás és a biodiverzitás-csökkenés ellen folytatott harcban. Szénelnyelőként működnek, és segítenek csökkenteni a klímaváltozás hatásait. Lehűtik a városokat, védelmeznek a súlyos áradásoktól, és az aszály hatásait is mérséklik" - fogalmaztak.

A közlemény kiemelte, több különböző tényező, köztük az éghajlatváltozás is veszélyt jelent erdők jövőjére nézve. Az új uniós erdőstratégia ezért jövőképet vázol fel és konkrét intézkedéseket határoz meg azzal a céllal, hogy az erdők kiterjedése növekedjen, állapotuk és ellenálló képességük javuljon, védelmük és helyreállításuk pedig lendületet kapjon.

A javasolt intézkedések a szénelnyelők és szénkészletek növelése révén fokozni fogják a szénmegkötést, hozzájárulva ezáltal az éghajlatváltozás mérsékléséhez. A stratégia keretében az EU elkötelezi magát a természetes és őshonos erdők szigorú védelme, a leromlott állapotú erdők helyreállítása, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítása mellett, és vállalja, hogy ennek során megőrzi az erdők által nyújtott és a társadalom számára nélkülözhetetlen ökoszisztéma-szolgáltatásokat.

A stratégia a leginkább éghajlat- és biodiverzitásbarát erdőgazdálkodási módszerek alkalmazását szorgalmazza, és hangsúlyozza, hogy a faalapú biomassza használatát a fenntarthatóság határain belül kell tartani, és a lépcsőzetes felhasználás elvével összhangban ösztönzi a faanyagok erőforrás-hatékony felhasználását - közölték.

Utolsó pillanatban gyengítettek a stratégián néhány tagállam - köztük Magyarország és Románia - nyomására


Ausztria kezdeményezésére 11 európai uniós tagállam - Csehország, Észtország, Finnország, Franciaország, Németország, Magyarország, Lettország, Lengyelország, Románia és Szlovákia - levelet küldött Frans Timmermansnak, az Európai Bizottsági alelnökének, hogy vizsgálja felül az Európai Unió akkor még készülő erdészeti stratégiájának tervezetét.

A magyarországi Agrárminisztérium (AM) hétfői közleményében Nagy István magyar tárcavezető azt írta, az erdőgazdálkodás egész Európában a fenntartható gazdálkodás modelljeként szolgál, mivel egyszerre figyelembe veszi a fenntarthatóság társadalmi, környezetvédelmi és gazdasági szempontjait. Szerinte helytelen és elfogadhatatlan megközelítés, ha "a brüsszeli bürokraták" ebből az egységből egyoldalúan csak a zöld szempontok érvényesítésére törekednek, mert nem lesz meg a társadalmi és gazdasági alap az egyébként szükséges környezet- és klímavédelmi intézkedések végrehajtásához. Nem lehet a gazdálkodók ellehetetlenítésével megvédeni az európai erdőket - vélte.

Rövid távú gazdasági érdekekért áldozzák fel a jövőt?

A WWF közleménye szerint az aláíró tagállamok és az erdészeti ágazat részéről érkező nyomás miatt a végleges verzió gyengébb lett, mint az előzetesen javasolt. Egy júniusi változata a stratégiának fontos lépéseket tartalmazott, amelyek hiányoznak a most elfogadottból - írják. Például az uniós szintű erdőmegfigyelési és adatszolgáltatási keret kapcsán a korábbi verzióban számos kötelező kritériuma volt annak, hogy egy erdőt mikor nevezhetünk "fenntarthatóan kezeltnek". Ezek a kritériumok az új verzióban már csak ajánlások maradtak.

Az aláírók fals retorikája teljesen figyelmen kívül hagyja a körülményeket - szögezte le Sabien Leemans, a WWF biodiverzitás-közpolitikai szakértője.

"Hacsak nem lépünk sürgősen a klímaváltozás és a biodiverzitás-veszteség ellen, nem marad egészséges és ellenálló erdőnk, amiről beszélhetünk. Rövid távú gazdasági célokat előtérbe helyezve a másfajta szempontok fölött, az ipari és mezőgazdasági miniszterek bebizonyították, nem értik, milyen fokú a válság" - bírálta az aláírókat a WWF szakértője.

Az aláírók amellett érvelnek, hogy többet kellene kitermelni, és ez nagyon sok szempontból káros, hiszen olyan körülmények között akarják ezt, hogy az európai erdőségek mindenhol veszítettek képességükből, hogy üvegházhatású gázakat kötnek le, és egészségi állapotuk is leromlott - tette hozzá. (mti, hírszerk)

Kiemelt kép: bertvthul képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >