2024. április 23. kedd
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Víztisztító úszó szigeteket bocsátottak vízre három Kovászna megyei tavon

2021. július 19. 09:02, utolsó frissítés: 09:15

A kormány Fenntartható Fejlődés Főosztálya a Vízalatti Kutatóközpont Egyesülettel együttműködve elindította "A nád, a víz- és a biodiverzitás fenntartható kezelésének eszköze" projektet. A kezdeményezők úszó szigeteket építettek és bocsátottak vízre a Kovászna megyei Rétyi-, Besenyői- és Felsőrákosi tavakon, a vizek tisztításának és természetes megújulásának, illetve a biodiverzitás támogatása érdekében a madarak, valamint vízi és víz alatti állatok tenyésztési helyeinek létrehozásával.


Borbély László
államtanácsos azt nyilatkozta, hogy ezt a kísérleti projektet folytatják és országos programmá szeretnék átalakítani:

“Egy rendkívül fontos és érdekes kísérleti projektet indítottunk el, amely számos előnnyel jár a víz tisztítása és a bioszféra védelme szempontjából. Ezt követően kamerákat fogunk felszerelni az úszó szigetekre, hogy bárki élőben megfigyelhesse, hogyan zajlik az élet ezeken. Figyelemmel kísérjük a víz minőségének változását is a szigetek hatására. Az eseményen jelen lévő helyi hatóságokkal, valamint az országos környezetvédelmi ügynökség és a romániai vízhatóság képviselőivel folytatott megbeszélések során szóba került, hogy ezt a kísérleti projektet alakítsuk át országos programmá. Ugyanakkor felmerült, hogy kiegészítő megoldásként, próbáljuk ki az úszó szigeteket víztisztító hatását a nem túl hatékony tisztító berendezések mellett.”

A mesterséges úszó szigeteket az a Szabó Jenő búvár és csapata állította össze illetve bocsátotta vízre, aki a múltban a híres Jacques-Yves Cousteau kapitány munkatársa volt. Szabó Jenő bemutatta az úszó szigetek kialakítását, összetételét, azok előnyeit és elmondta, hogy örül a projekt esetleges meghosszabbításának.
Az úszó szigetek előnyei:

- Sokkal hatékonyabban tisztítják a vizet, mint a tavak szélén levő növények, mivel a felszíni rétegekben oldott oxigén bősége kedvez az oxidatív biokémiai folyamatoknak: a növények gyökerei aerob környezetben fejlődnek, amelyet a szigetek mozgása által okozott szél és vízáramlatok hoznak létre, a nád által kifejlesztett járulékos gyökerek pedig közvetlenül a víztömegből vonják ki a tápanyagokat.

- Megakadályozza az algák szaporodását azáltal, hogy tápanyagokat von ki közvetlenül a felszíni vízrétegből és hatékonyan árnyékol: a felszíni vízréteg az algák növekedésének legkedvezőbb területe (a nap hatására a gyorsabban melegszik, és a fotoszintézishez maximális fényt biztosít).


- Optimális körülményeket biztosít a vízimadarak fészkeléséhez és szaporodásához a parttól való távolság által nyújtott biztonság és a síkságot alkotó növények védelme révén.

- Védelmet nyújt a vízi állatoknak és a kétéltűeknek a víz alatti részen a dús gyökerek között.

- Lassítja a tavak eutrofizációját, azaz a növények elszaporodását a vízben a többlet tápanyag hatására, mivel az úszó szigetek gyorsabban fejlődnek, mint a parti növények (csökken a parti növényzethez jutó tápanyagok mennyisége), és az így keletkező biomassza bármikor eltávolítható a szigetek partra húzásával.

- A természetes úszó szigetek eltűnését az emberi tevékenység okozza: a vízfolyások szabályozása, az egyre intenzívebb hajózás, a nádasok eltűnése, ahonnan ezek az úszó szigetek leválnak stb.

Ezen kívül a mesterséges úszó szigetek

- A konstruktív modularitás miatt a különböző vízfelületekhez (folyóvízhez és különböző méretű tavakhoz egyaránt) alkalmazhatóak.

- Különböző sajátos követelményekhez igazíthatók (főleg szűrő és tisztító hatásuk van, a felszínen úszó palackokat is megállíthatja, védett vízimadarak fészkelési és szaporodási helyei, különféle halfajok szaporodási helyei az erre a célra épített víz alatti platformok felfüggesztésével).

- A szállítás könnyedsége miatt több helyen is megvalósíthatók: a modulokat az áruszállításban általában használt raklapok szerint méretezik.

- Lehorgonyozhatók, behatárolva mozgásukat egy előre meghatározott területre.

- Az anyagok, amelyekből készültek, biológiailag lebomlók és széles körben hozzáférhetők, megfelelve a körforgásos gazdaság és a fenntarthatóság elveinek.

(közlemény)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >