2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos Barna szerint túl nagy anyagi terhet jelent az új uniós erdőstratégia

2021. július 19. 14:35, utolsó frissítés: 14:35

A tárcavezető sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy Románia is aláírta azt a tiltakozó levelet, melyben 11 ország fejezi ki kifogásait az Európai Bizottság (EB) zöldcélokért felelős alelnöke, Frans Timmermans nevéhez fűződő stratégiával szemben.


Amint arról beszámoltunk, a stratégia a természetes és őshonos erdők szigorú védelmét, a leromlott állapotú erdők helyreállítását, valamint a fenntartható erdőgazdálkodás biztosítását tűzte ki célul. A tervek szerint ez hozzájárul ahhoz, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal csökkentse üvegházhatásúgáz-kibocsátását, 2050-re pedig teljes klímasemlegességet érjen el.

Miközben a WWF pár napja kifejezte nemtetszését amiatt, hogy "egyes tagállamok nyomására gyengült az uniós erdőstratégia", több ország kormánya is úgy gondolja, hogy túlságosan szigorú feltételeket szabott az Európai Bizottság. A fakitermelésben nagymértékben érdekelt Ausztria kezdeményezte a közös levelet, melyet végül 11 ország írt alá, köztük Románia és Magyarország is.

Nagy István magyar agrárminiszter korábban úgy nyilatkozott: "Brüsszel ismét a gazdálkodók ellehetetlenítésével akar megfelelni a zöldek elvárásainak, miközben nem a betarthatatlan elvárásokkal lehet megvédeni Európa erdőit".

Tánczos Barna, a román kormány környezetvédelmi minisztere pedig kifejtette: Románia évtizedek óta rendelkezik jó erdőgazdálkodási stratégiával. Ennek bizonyítéka az, hogy az országban még vannak magas biodiverzitással rendelkező, öreg erdők.

A tárcavezető elmondta, azt akarják, hogy tárgyalják újra a stratégiát, mivel a tervezett 3 milliárd facsemete elültetése, illetve az erdők fokozottabb védelme többletköltségeket jelent. És tisztázni kéne, ezeket ki állja majd és milyen forrásból.

Bár az új uniós stratégiában szerepel az, hogy a KAP (Közös Agrárpolitika) támogatásaiból lehet finanszírozni az erdővédelmi célú tevékenységeket, Tánczos szerint további tisztásra szorul ez a kérdés.

Úgy vélte továbbá, arra is szükség lenne, hogy pontosabban meghatározzák, mi számít érintetlen erőnek, vagy mi számít öreg erdőnek, mert e tekintetben sem fogalmaz kellő világossággal a dokumentum.

Fotó: képernyőmentés

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >