2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Szombaton ismét szélsőséges időjárás volt Európa egyes részeiben

2021. július 25. 16:00, utolsó frissítés: 16:00

Szombaton Európa több régiójában ismét szélsőséges időjárás volt, Belgiumban autókat sodort el az ár, Csehország és Szlovákia határán tornádó pusztított, Olaszország északi részén heves jégeső és szupercellák voltak.


A Telex az MTI-re hivatkozva arról számolt be, hogy Belgiumban a szombati esőzések újabb áradásokat okoztak és számos területet mocsárrá változtattak. Az ország válságközpontja szerint a szélsőséges időjárás még napokig kitarthat. A hétvégi felhőszakadások a híradások szerint leginkább Dinant városát sújtották leginkább, ahol autók egész sorát sodorta el az ár, és épületekben is komoly károk keletkeztek. Halálesetekről egyelőre nincsenek információk.
Olaszország északi részén szintén szombaton jégveréssel kísért szupercellák alakultak ki. A viharok különösen Biella megyét érintették, ahol a jégszemek átmérője a 4-5 cm-t is meghaladta – számol be az Időkép.

Fotó: Patrizia Villarboito via idokep.huFotó: Patrizia Villarboito via idokep.hu


Csehország és Szlovákia határán pedig tornádó tombolt, a hírek szerint kétszáznál is több sérült és halálos áldozatok is vannak. „Hodonín településén fákat tépázott meg, kerítéseket bontott le és házakat zúzott szét. A Reuters szerint F3-F4-es szintű lehetett, és 267-322 km/h-s szelekkel járt. A Blesk azt írja, hogy a hodoníni kórház halálos áldozatokról is beszámolt, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan hányan vesztették életüket. Ugyancsak ezt erősítette meg Hedvika Kropácková, a dél-morvaországi mentőszolgálat szóvivője a cseh közszolgálati televíziónak (CT24). A csatorna értesülései szerint a halottak száma egyelőre tíz alatt van. A hodoníni kórházban százötven-kétszáz sebesültet láttak el, břeclavi kórházba több mint 50 sérült került” – írja a Telex.A múlt hetihez hasonló áradások egyre gyakoribbá fognak válni a jövőben a klímaváltozás miatt, írja a lap, és ezért az európai államoknak fel kell készülniük rá. A német hatóságok például már napokkal korábban tudták, hogy jön az árvíz, de mégsem sikerült nekik felkészülniük. (Telex, MTI, Idokep.hu)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >