2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kevesebb mint 8 hónap alatt feléltük a Föld éves erőforrásait

2021. július 29. 14:15, utolsó frissítés: 14:15

2021-ben július 29-én értük el a Túlfogyasztás napját - ez az a nap, amikor Földünk éves erőforrásai kimerülnek. Ez azt jelenti, hogy kevesebb mint nyolc hónap alatt a Föld erőforrásait globálisan annyira kimerítettük, amennyit egy évre elegendő. Ahhoz, hogy a jelenlegi életünket fenntartsuk, 1,6 Földre lenne szükségünk - írja a euronews.com.


Földünk erőforrásai végesek, és 1970 óta egyre kevesebb idő alatt fogyasztjuk el az egy évre elegendő erőforrásadagunkat.

Az ökológusok szerint a fogyasztásunk felét az élelmiszertermelés adja, de sokat számítanak a közlekedésre és az energiatermelésre fordított erőforrások, valamint az is, hogy mennyire védjük meg a természetes élőhelyeket. Ha az emberiség felhagyna a szénalapú energiagazdasággal, az 93 nappal késleltetné a túlfogyasztás napját.

Az élelmiszerpazarlás felére csökkentése további 13 napot adna hozzá. Ha minden évben öt nappal sikerülne kitolni ezt a dátumot, akkor 2050-re az emberiség már nem lenne deficites, és csak annyi erőforrást használna, amennyi meg tud újulni a Földön. Ehhez mindenki hozzá tudna járulni az épületek szigetelésével, az élelmiszerpazarlás csökkentésével, és az energiatakarékos közlekedési módok használatával, állítják a kutatók. (euronews.com, hírszerk.)

Fotó: Tom Leishman/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >