2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy nap alatt annyi jég olvadt ki Grönlandon, hogy azzal a vízmennyiséggel egész Floridát ellephetnék

2021. július 31. 15:17, utolsó frissítés: 15:18

Dán kutatók az idei év legjelentősebb jégolvadási jelenségére hívták fel a figyelmet: Grönland (ami egyébként a Dán Királyság autonóm tartománya) az elmúlt évtizedben tapasztalt erőteljes jégolvadás harmadik időszakán megy keresztül, és csak kedden több mint 8,5 milliárd tonna jeget veszített a felszínéről – közli a Biziday a CNN tudósítása alapján.


A dániai intézet ugyanakkor rámutatott, hogy ez a jégveszteség nem haladta túl a 2019-es értékeket, de az érintett terület most nagyobb.Hogy a kutatók szemléltetni tudják az egy nap alatt eltűnt jégmennyiséget, elmondták, hogy körülbelül annyi víz szabadult fel, amennyivel egész Florida államot 5 centiméteres vízréteggel be lehetne borítani.

„Az elmúlt évtizedben már tapasztalhattuk a grönlandi gleccserek egyre súlyosabb és szabálytalanabb olvadási folyamatait. Ahogy a légkör tovább melegszik, ezek az extrém olvadások egyre gyakoribbá válnak” -mondta Thomas Slater, a Leedsi Egyetem glaciológusa, az olvadást követő tanulmány társszerzője.

Egy másik, a Cryosphere tudományos folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kilencvenes évek közepe óta több mint 28 billió tonna jég tűnt el. A kutatók szerint az éghajlatváltozás azóta egyértelműen gyorsult, és arra figyelmeztettek, hogy ha nem sikerül csökkenteni a környezetre káros vegyi anyagok kibocsátását, akkor egyre gyakrabban fordulnak majd elő ilyen extrém jelenségek. (biziday)

Nyitókép: World Meteorological Organization/Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >