2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Elkészült a kormányrendelet, amellyel kivonják az egyszerhasználatos műanyagot

2021. augusztus 25. 11:25, utolsó frissítés: 12:50

Romániának már két hónapja ki kellette volna vonnia az egyszer használatos műanyagokat forgalomból az uniós direktíva miatt, de csak mostanra készült el az a kormányrendelet-tervezet, amivel ez valóra is válhat. A rendelet tulajdonképpen megtiltja, hogy az országban különféle termékeket hozzanak forgalomba.


Amennyiben a rendelet megjelenik, tilos lesz egyszerhasználatos műanyag evőeszközöket, fültisztító pálcikákat, kínai evőpálcikákat, tányérokat, szívószálakat, műanyag lufipálcákat, műanyag tetejű élelmiszerdobozokat, poharakat és más eszközöket árulni.

Kivételt csak azok az egyszerhasználatos műanyagok képeznek, amelyeket az orvoslásban használnak fel.

A kormány napirendjén szereplő sürgősségi rendelet szerint egyes eldobható műanyag termékek esetében a az országos piacon forgalomba hozó gazdasági szereplők kötelesek fokozatosan csökkenteni a mennyiségeket az alábbiak szerint: 5% 2023 -ra, 10% 2024 -re, 15% 2025 -re és 2026 -ban 20%, 2022 -hez képest.

A rendelet életbe lépésekor ugyanakkor a piacon maradó műanyagtermékeken jól látható felirat kell legyen, amelyen fel kell tüntetni hgy műanyagot tartalmaz, és lehetőségeket kell felsoroljon a fogyasztó számára, hogyan távolítsa el a szemetet úgy, hogy újrahasznosítva legyen. A rendelet teljes szövege itt olvasható el románul.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >