2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A 2005-ös Katrinánál is erősebb lesz az Ida hurrikán, amely rövidesen lecsaphat Louisiana államra és New Orleansra

2021. augusztus 29. 10:20, utolsó frissítés: 10:20

Az amerikai Nemzeti Hurrikán Központ figyelmeztetése szerint az Atlanti-óceánon kialakult Ida nevű hurrikán a legmagasabb, négyes kategóriájúvá erősödik vasárnapra, amikor – kevesebb mint 18 órán belül – eléri Louisiana partjait. „Elmondhatjuk, hogy ez lesz a legnagyobb erejű hurrikán, amely Louisianát az 1850-es évek óta sújtotta” – mondta John Bel Edwards, az állam kormányzója.


Edwards szerint a lakosságnak rendkívül kevés ideje maradt, hogy felkészüljön erre a viharra. „Minden lehetséges módon fel kell készülni” – figyelmeztetett, megjegyezve, hogy „az időjárás gyors ütemben romlani fog”. Szavai szerint a hatóságok állami és szövetségi szinten is mindent megtesznek a biztonság érdekében.

Louisiana 320 kilométeres partvonalán evakuálási figyelmeztetés van érvényben. Az AP amerikai hírügynökség jelentése szerint a tengerparti területek lakói közül sokan igyekeznek elmenekülni a szárazföld belseje felé, ahol a vihar várhatóan kisebb pusztítást okoz majd. A televíziós híradókban sok kilométeres közlekedési dugókat mutatnak a tengerparttól elvezető utakon.

Korábban az állam legnagyobb városának, New Orleansnak a polgármestere, Latoya Cantrell azt mondta, hogy a hatóságok kifutottak az időből, hogy általános evakuálást hajtsanak végre. „Az Ida hurrikán miatt kialakult helyzet gyorsabban bontakozott ki, mint azt bárki várta. (...) A város nem rendelhet el kötelező evakuálást, mert erre nincs időnk” – mondta pénteken, hozzátéve, hogy a hatóságok azt akarják, hogy „az emberek legkésőbb szombat éjfélig menedékbe vonuljanak”.

Collin Arnold, New Orleans vészhelyzeti igazgatója azt mondta, hogy a várost akár tíz órán át nagy erejű szél ostromolhatja. Illetékesek arra figyelmeztettek, hogy a helyben maradóknak hosszú áramkimaradásokra és fullasztó hőségre kell számítaniuk a következő napokban.

A város infrastruktúrájának fenntartásáért felelős Ramsey Green hangsúlyozta, hogy a New Orleanst védő gátrendszeren jelentős fejlesztéseket hajtottak végre a 2005-ös Katrina hurrikán okozta árvíz óta. Mindazonáltal arra figyelmeztetett, hogy „ha rövid időn belül 250-500 milliméter csapadék érkezik, ismét árvíznek nézünk elébe”.

Washingtonban Joe Biden elnök nagyon veszélyesnek nevezte az Ida hurrikánt, és arra szólította fel az amerikaiakat, hogy „figyeljenek oda és készüljenek fel” az érkező természeti csapásra.

Szombatra az Ida hurrikán kettes kategóriájúvá erősödött, a széllökések sebessége elérte a másodpercenként 44,7 métert (160 kilométer/óra). Előrejelzések szerint vasárnapra Louisiana területén óránként 210 kilométer sebességű széllökések várhatók.

Tizenhat évvel ezelőtt ugyanezen az augusztusi napon érte el az Egyesült Államok délkeleti részét a Katrina hurrikán, amelynek következtében több mint 1800 ember vesztette életét. Az akkori vihar a legjelentősebb károkat New Orleansban okozta, miután a várost védő gátrendszer hiányosságai miatt New Orleans területének mintegy 80 százaléka víz alá került. A Katrina volt az egyik legpusztítóbb az Egyesült Államok történetében feljegyzett hurrikánok közül. A katasztrófa okozta károkat több mint 108 milliárd dollárra becsülték. (MTI)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >