2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kihalás fenyegeti a világ legnagyobb gyíkjának tartott komodói varánuszt

2021. szeptember 04. 19:15, utolsó frissítés: 19:15

Veszélyeztetett minősítést kapott a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) állatfajok veszélyeztetettségére vonatkozó, ún. vörös listáján a komodói varánusz, vagy más néven komodói sárkány – számolt be a Guardian nyomán a hvg.hu. Az elmúlt 20 év során ez az első alkalom, hogy a komodói varánuszok státusza változott, a sebezhető kategóriából tették át eggyel rosszabb csoportba.


A komodói varánusz néhány kisebb indonéz szigeten él csak. Viszonylag későn, 1911-ben fedezték fel, amikor egy pilóta, gépe meghibásodása miatt a Komodó-sziget mellett szállt tengerre: ő volt az első európai, aki látta az óriásgyíkot.

A varánusz akár 3 méter hosszúra és akár 150 kilósra is megnőhet. Csúcsragadozónak tekinthető, természetes ellensége nincs is. Ráadásul a harapása halálos: még ha el is menekül az áldozata, a harapás miatt a szervezetébe került mérgező nyál miatt a varánusz áldozata nagy eséllyel meghal pár napon belül.

Az óriásgyíkok a nyílt szavannán, az erdők mellett élnek és ritkán mennek a tengerszint feletti 700 méteres magasság fölé. Az elmúlt 45 évben azonban az élőhelyük 30 százaléka víz alá került a klímaváltozás következtében emelkedő tengerszint miatt. Nem csak, hogy nem találnak más élőhelyet maguknak, de a meglévőben is súlyos károkat az okoz az emberi tevékenység. (HVG)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >