2021. szeptember 25. szombatEufrozina, Kende
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tavaly több mint 200 környezetvédő aktivistát gyilkoltak meg világszerte

2021. szeptember 13. 10:51, utolsó frissítés: 10:51

Világszerte 227 környezetvédő aktivistát öltek meg tavaly – közölte a Global Witness nevű nemzetközi szervezet hétfőn közzétett jelentésében. Egy évvel korábban 212 aktivista életébe került a környezetvédelemért és az őslakos közösségek földjogaiért folytatott küzdelem.


A szervezet szerint a párizsi klímamegállapodás 2015-ös aláírása óta hetente átlagosan négy aktivistát öltek meg. Ezt megdöbbentőnek tartják és úgy vélik, ennél lényegesen több áldozat lehet. A legtöbb gyilkosság a fakitermelés miatt történik. Utóbbiból 23 esetet jegyeztek fel, melyek Brazíliában, Nicaraguában, Peruban és a Fülöp-szigeteken fordultak elő. A Global Witness vezető kampányfőnöke felszólította a kormányokat, hogy "vegyék komolyan a jogvédők védelmét". Chris Madden szerint a vállalatoknak el kell kezdeniük "az embereket és a bolygót a profit elé helyezni", ellenben tovább sodródunk a klímakatasztrófa felé, ráadásul a gyilkosságok sora sem fog véget érni.

A meggyilkoltak között volt a 65 éves dél-afrikai Fikile Ntshangase is, aki egy külszíni bánya bővítésével kapcsolatos jogvita egyik részese volt. Saját nappalijában lőtték agyon. Lánya azt kifogásolta, hogy az ügyben még senkit sem tartóztattak le és nem volt felelősségre vonás. Neki úgy tűnik, hogy valaki azt akarja: tovább folytatódjon a kitermelés és a bánya bővítése, bármi áron. A Global Witness szerint továbbra is fenyegetettségben élnek azok az aktivisták, akik a hondurasi Guapinolban tiltakoznak, hogy a kormány vasoxid-bányászati koncessziót adjon ki egy védett területre. Úgy vélik, hogy veszélybe került a helyi folyó, amely létfontosságú a vízellátás szempontjából. A jelentés szerint az ellenzők közül több tagot is bebörtönöztek.

A támadások háromnegyedét Latin-Amerikában jegyezték fel. Csak Kolumbiában 65 környezet- és természetvédőt öltek meg, Mexikóban 30-at és a Fülöp-szigeteken 29-et.

A Global Witness ugyanakkor abból indul ki, hogy a meggyilkolt aktivisták tényleges száma ennél jóval magasabb lehet. A merényletek hátterében a szervezet információi szerint erdőgazdálkodási, víz- és gátépítési, valamint mezőgazdasági projektek állnak, az elkövetők és megbízóik pedig javarészt vállalatok, földművesek, részben állami szereplők, illetve bűnszervezetek, félkatonai csoportok és lázadó milíciák soraiból kerülnek ki. (MTI/Népszava)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >