2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

A halhatatlanság záloga: lepkeszúnyogfajt neveztek el Simona Halepről

2021. szeptember 20. 18:29, utolsó frissítés: 18:33

A Konstanca megyében felfedezett új rovarfaj a Phlebotomus simonahalepae nevet kapta, a megyében született Simona Halep teniszező tiszteletére - áll a kolozsvári Agrártudományi és Állatorvosi Egyetem (USAMV) közleményében, amelynek kutatói a felfedezést tették.


Az egyetem Állatorvosi Karának kutatói a Canaraua Fetii település környékén végzett vizsgálatok során fedezték fel az új fajt. A tanulmány eredményeit 2021 augusztusában tették közzé a Parasites&Vectors című folyóiratban. A kar képviselői szerint Simona Halep beleegyezett abba, hogy a nevét erre a célra használják.

Cristina Pop kutató, a tanulmány szerzője az új faj felfedezéséről a következőket nyilatkozta:

"A Konstanca megyei Canaraua Fetii területén, a 2018-as vizsgálat során összegyűjtött több száz lepkeszúnyog között egyetlen, az ismert fajoktól teljesen eltérő példányt figyeltünk meg. Akkor jöttem rá, hogy ez egy különleges példány, egy olyan alfajból, amelyről még soha nem érkezett jelentés hazánkból. Ezután részletesebb vizsgálatok következtek, és morfológiai és genetikai elemzések után ankarai munkatársainkkal együtt rájöttünk, hogy a tudomány számára teljesen új fajjal állunk szemben. Mivel csak egy példány állt rendelkezésünkre, úgy döntöttünk, hogy még nem publikáljuk az adatokat, és megpróbálunk még néhány példányt gyűjteni. Így még két szezonon keresztül, 2019-ben és 2020-ban is folytattuk a gyűjtést ugyanazon a területen. Sajnos eredménytelenül. Az általunk begyűjtött példány azonban kétségtelenül egy eddig ismeretlen faj példánya, és végül úgy döntöttünk, hogy új taxonként írjuk le."

A kolozsvári USAMV közleménye szerint a lepkeszúnyogfélék vagy pelyhes muslicák olyan vérszívó rovarok, amelyek minden kontinensen elterjedtek, de a meleg éghajlatot kedvelik a leginkább. Bizonyos fajok felelősek az embert, illetve állatokat megfertőző egyes súlyos betegségek átviteléért. A sajtóközlemény szerint 1910 és 1970 között nyolc phlebotomina-fajt jelentettek Romániából, és az elmúlt években a kolozsvári USAMV szakemberei által végzett kutatások hat faj jelenlétét igazolták, valamint ezt a tudomány számára új fajt, amelyet Simone Halep tiszteletére neveztek el. Így a kolozsvári USAMV Parazitológiai Tanszékének kutatói által az elmúlt években a tudomány számára leírt új fajok száma elérte a 12-et.

Dr. Andrei Mihalca, a tanulmány koordinátora a névválasztásról elmondta:

"Egy új faj leírása összetett, időigényes folyamat, és egyben felelősségteljes aktus. Az ötlet, hogy a fajt Simona Halep tiszteletére nevezzük el, egy galapagosi phlebotomina-konferencián merült fel bennünk. Beszéltem Cristina Poppal, a tanulmány szerzőjével, és én javasoltam a nevet, különösen azért, mert a tanulmány helyszíne nagyon közel van teniszezőnk szülőhelyéhez. Cristina azonnal beleegyezett, és nagyon boldogok voltunk, hogy ezt követően megkaptuk Simona Halep beleegyezését a jogi menedzserén keresztül, aki elmondta, hogy megtisztelőnek tartja a kezdeményezésünket. Ezt a tudományos felfedezést Simona Halepnek ajánljuk, a tisztelet és elismerés jeléül a teljesítményéért, és azért, ahogyan Románia hírét viszi a világban, ahogyan mi is tesszük a kutatás területén". (edupedu.ro, hírszerk.)

Nyitókép: Képernyőmentés a tanulmányból.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >