2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Green Report: iszonyú mennyiségű erdei gyümölcstől fosztják meg évente a vadállatokat a begyűjtők

2021. szeptember 24. 11:34, utolsó frissítés: 11:34

Bár az erdei gyümölcs betakarítását a hatályos jogszabályok szigorúan szabályozzák, nehéz azokat alkalmazni. Az ilyen tevékenységeket végzők ellenőrzését szinte lehetetlen a gyakorlatban megvalósítani, még akkor is, ha a begyűjtéshez engedélyt kell kérniük az Országos Környezetvédelmi Ügynökségtől (ANPM) - derül ki a Green Report cikkéből.


A portál által kikért információk szerint az ANPM az elmúlt három évben 1485 erdeigyümölcs-betakarítási engedélyt adott ki: 530 engedélyt 2018-ban; 484 engedélyt 2019-ben; 471 engedélyt 2020-ban.

Silviu Chiriac, a Vrancea Megyei Környezetvédelmi Ügynökség biológiai sokféleséggel foglalkozó szakértője kifejtette, hogy óriási nyomás nehezedik azokra a régiókra, ahol ezeket a gyümölcsöket szüretelik, mert a cégek nem tartják be az engedélyekben szereplő kritériumokat: többet szüretelnek, és nem ott, ahol arra engedélyt kaptak. Ezek a cégek többnyire tevékenységüket más megyékben és az engedélyezettnél jóval nagyobb területeken végzik - hívja fel a figyelmet.

A szakértő szerint például a Vrancea megyében engedélyt kapott cégek nem Vranceában, hanem Hargita, Kovászna és Maros megyében gyűjtenek be hatalmas mennyiségeket. Akik pedig mindezt ellenőrizhetnék, azaz a környezetvédelmi őrség munkatársai, létszámhiánnyal küszködnek. A legnagyobb probléma, hogy a begyűjtők ezeken a területeken nagy mértékben zavarják a vadvilágot, ugyanakkor meg is fosztják egyik fő élelemforrásuktól őket - szögezte le Chiriac. A medvéknek sem jut erdei gyümölcs, így a lakott területekre kényszerülnek - tette hozzá.

Octavian Berceanu, a Környezetvédelmi Őrség vezetője szerint a begyűjtés időpontja egybeesik azzal a periódussal, amikor a legtöbb megvék okozta kárt jelentik a lakott térségekben.

Arról, hogy évente pontosan mekkora mennyiségű erdei gyümölcs terem Románia területén, a környezetvédelmi hatóságoknak nincsenek adataik.

(Green Report)

Illusztráció: Josep Monter Martinez képe a Pixabay -en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >