2021. október 27. szerdaSzabina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Kötelező lesz az EU-ban az USB-C töltők használata, hogy csökkentsék az e-hulladék mennyiségét

2021. szeptember 23. 17:40, utolsó frissítés: 17:49

Az Európai Bizottság sajtóközleményben jelentette be csütörtökön, hogy előterjesztik azt az új jogszabályt, ami megszabná a gyártók számára, hogy egységesen USB-C töltőporttal lássák el az EU-ban forgalomba kerülő telefonokat, táblagépeket, fényképezőgépeket, kamerákat, fülhallgatókat, hordozható hangszórókat vagy videójáték-konzolokat. Ezen kívül a bizottság szabályozná, hogy a töltők értékesítését válasszák szét az eszközökétől, tehát töltő nélkül is lehessen például telefont vásárolni (ez sok esetben már most is lehetséges), ugyanakkor harmonizálná a gyorstöltő technológia használatát, tehát a cégek nem limitálhatnák az USB-C porton keresztül történő töltési sebességet.


A javaslattal - amellett, hogy javítanák a felhasználók kényelemérzetét - azt szeretnék elérni, hogy csökkenjen az elektronikus hulladék mennyisége. A számítások szerint évente mintegy 11 ezer tonnával csökkenne az elektronikai hulladék mennyisége a szabályozás bevezetésével.

„A legfontosabb elektronikus eszközeinkhez töltőket használunk. Az egyre több eszközzel egyre több olyan töltőt adnak el, amelyek nem felcserélhető vagy nem szükségesek. Ennek véget vetünk. Javaslatunk szerint az európai fogyasztók egyetlen töltőt használhatnak minden hordozható elektronikus eszközük esetében - ez fontos lépés a kényelem növelése és a hulladék csökkentése érdekében” - idézi a közlemény az EU belső piacért felelős biztosát, Thierry Bretont.

Az Európai Parlament még 2020. januárjában döntött úgy, hogy előírják az elektronikus eszközök gyártói számára az egységes töltőkábelek használatát. Az EP akkor még nem határozta meg a gyártóknak, hogy az USB-C szabványt kell használniuk, de a frissen bejelentésben már ez szerepel. A jogszabály a gyártók közül főleg az Apple-t érinti, amely továbbra is ragaszkodik a saját, Lightning névre hallgató megoldásához.

A jogszabályt most mind az EP-nek, mind a Tanácsnak el kell fogadnia, és ezt követően a gyártóknak 24 hónap áll majd rendelkezésre, hogy megfeleljenek ennek az előírásnak.

A bizottság közleménye szerint 2020-ban körülbelül 420 millió mobiltelefont és egyéb hordozható elektronikus eszközt értékesítettek az EU-ban. A fogyasztóknak átlagosan három töltőjük van, ebből kettőt használnak rendszeresen. Ennek ellenére 38%-uk arról számolt be, hogy már találkozott azzal a problémával, hogy nem tudta eltölteni a mobiltelefonját, mert a rendelkezésre álló töltők nem voltak kompatibilisek hozzá. Az EU már 2009 óta dolgozik azon, hogy egységesítse a töltők piacát, korábban már 30-ról 3-ra csökkentette a mobilok töltési megoldásainak a számát. (24.hu/hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >