2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nagyon megbüntettek egy céget, amely szabálytalanul termelt ki építőanyagokat Székelyudvarhely mellett

2021. október 18. 14:23, utolsó frissítés: 2021. november 19. 15:18

„50 ezer lejes bírságot szabott ki a Környezetvédelmi Őrség annak a Hargita megyei cégnek, amely törvénytelenül és hamis dokumentumok alapján termelte ki az építkezéshez szükséges nyersanyagokat Székelyudvarhely mellett. Az érintett cég a Rez-tetőn a térség lakóinak kirándulóhelyén, egy természeti látványosságban tett kárt. Egy több éve tartó törvénytelenséget tárt fel a helyi sajtó, amelynek nyomán szeptemberben ellenőrzést rendeltem el. A vizsgálatok beigazolták a gyanút. Az engedély be nem tartása miatt a szaktárca megbüntette a kitermelést végző céget a Környezetvédelmi Őrségen keresztül, továbbá javasoltuk az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a törvény által előírt feltételeket. Célunk megálljt parancsolni minden környezetromboló kitermelésnek, éppen ezért az elmúlt időszakban számos helyszínen végeztünk ellenőrzéseket” – tájékoztatott Tánczos Barna, ügyvivő környezetvédelmi miniszter.


Tánczos Barna rámutatott, az építőipari nyersanyag-kitermelés számos gondot okoz Romániában és hatalmas károkat okoz környezetünknek. A szaktárca élén folyamatosan azon dolgoznak, hogy szigorú szabályokat vezessenek be a természetre káros tevékenység esetében. Idén 124 ellenőrzésből 62 büntetést róttak ki a környezetvédelmi őrség munkatársai, összesen 2.090.000 lej értékben.

„A szaktárca élén kötelességünk megakadályozni az ilyen jellegű tevékenységeket és kizárólag nyomós indokok alapján hagyhatjuk jóvá a kitermelést. Ilyen például a homok és kavics árvízvédelmi célt szolgáló kitermelése, vagy az omlásveszélyes hegyoldalak biztonságossá tétele céljából elindított munkafolyamat. A székelyudvarhelyi eset csak egy a sok közül. Ezúton is köszönöm a Környezetvédelmi Őrség felügyelőinek a munkáját – ember- és erőforráshiány van ezen területen, pedig a törvények betartatásának semmi nem szabhat gátat. Ezért mandátumom egyik prioritásának tartom a Környezetvédelmi Őrségek megerősítését, hogy ne kelljen se pénz-, se emberhiánnyal szembesülniük, és hogy csak a környezet védelmére koncentrálhassanak” – fogalmazott a környezetvédelmi miniszter. (közlemény)

Pontosítás: 2021.11.11.
A kitermelést folytató Kadicsfalvi Halastó kft. levélben fordult szerkesztőségünkhöz, azzal a felszólítással, hogy a társaságuk rendelkezik a szükséges kitermelési engedéllyel, így véleményük szerint nem helyénvaló az "illegális" szó használata a hírünkben.

A Hargita Megyei Környezetvédelmi Őrség a szerkesztőségünknek ismételten megerősítette: az engedély be nem tartása miatt büntették meg a kitermelést végző céget, javasolták az engedély felfüggesztését, amennyiben 60 napon belül nem teljesíti a kiszabott feltételeket. Mivel bármilyen engedély feltételeinek be nem tartása törvénytelenségnek minősül, környezetvédelmi szempontból tehát szabálytalanul történt az építőanyagok kitermelése.

A Kadicsfalvi Halastó kft. ugyanakkor eljuttatta szerkesztőségünkbe azt a dokumentációt, amellyel bizonyítani szeretné, hogy a kitermelésre megfelelő környezetvédelmi engedélye volt. Csakhogy a hatóság éppen az engedélyben szereplő előírások be nem tartása miatt büntette meg őket.
Olvasóink ITT, ITT, ITT és ITT tudják megtekinteni a cég által küldött iratokat. (hírszerk.)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >