2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy amerikai bíróság elismerte az egykori drogbáró vízilovainak a jogalanyiságát

2021. október 24. 16:29, utolsó frissítés: 16:42

A kolumbiai vízilovak története a hírhedt drogbáró, Pablo Escobar halálával (1993) kezdődött, amikor számos birtokában lévő illegálisan Kolumbiába szállított állatot osztottak szét különböző állatkertekben. Viszont volt négy víziló – egy hím és három nőstény – aminek nehéz volt a befogása és szállítása, így az akkori hatóságok úgy döntöttek, egyszerűen ott hagyják őket a birtokon.


A vízilovak sikeresen elszaporodtak azóta, sőt jobb életkörülményekért elhagyták Escobar egykori birtokának területeit, és elterjedté váltak a Magdalena folyó völgyében.

Korábbi beszámolókból ismeretes, hogy 2011 és 2019 között négy hímet is ivartalanítottak a hatóságok, hogy megfékezzék a szaporodásukat, de jelentős eredményt nem értek el. A becslések szerint 2012-ben 35 víziló élt a térségben, de ma már 100 körül lehet a létszámuk.

A kolumbiai hatóságok 2009 óta fontolgatják, hogy kiirtják a vízilovakat, azzal érvelve, hogy invazív fajként élnek a térségben, felborítják az ökológiai egyensúlyt, és szennyezik a hajózható vizeket, viszont társadalmi nyomásra 2021 elején elvetették a levadászás ötletét, és a populáció sterilizálásával próbálkoznak.

Másrészt számos szakember azzal érvelt, hogy a vízilovak jelenléte pozitív hatással lehet az ökoszisztémára, mivel helyettesíthetnek olyan állatfajokat, amelyeket az emberek korábban kipusztítottak a térségben – ezt különböző tanulmányok is igazolhatónak látták.

2021 nyarán egy ügyvéd, Luis Domingo Gómez Maldonado, az állatok nevében eljárást kezdeményezett, hogy elkerülhetővé tegye a kiirtásukat. Ehhez csatlakozva az Animal Defense League Fund (ADLF) állatvédő jogi szervezet a vízilovak nevében kérvényezte, hogy két ohioi szakértő is vegyen részt az ügyben, akik a nem sebészeti úton végzett sterilizációban jártasok - számol be a Euronews.

A kérést az amerikai Területi Bíróság elfogadta. Ezzel a lépéssel viszont közvetetten elismerte, hogy nem emberi lényeknek is vannak olyan jogaik, amelyek mindeddig csak az embereket illették meg. Ugyanis azt jelenti, hogy a vízilovaknak joguk van az Amerikai Egyesült Államokból információkat kérni egy jogi ügyben.

Az állatvédő szervezet vezetője, Stephen Wells nyilatkozata szerint fontos előrelépés a kérés elfogadása, mivel olyan jog elismerése történt, amiről eddig a törvénykezés nem szólt.

„Az állatoknak joguk van a szabadsághoz, és ahhoz, hogy ne tehessék ki őket a kegyetlenségnek és a kizsákmányolásnak” – tette hozzá.

Escobar különös sorsú kolumbiai állataival kapcsolatban ez csak egy kis lépés, viszont óriási előrelépés az Amerikai Egyesült Államok részéről, ami az állatok jogainak érvényesíthető területét tágította. A szervezet ügyvédje szerint ez egy első „konkrét példája” annak, hogy egy amerikai jogi intézmény úgy kezelt állatokat, hogy elismerte a jogaikat, ráadásul oly módon, hogy azt saját jogalanyiságukban érvényesíthetik. (Euronews, CNN, hírszerk.)

Nyitókép: Image by Christel SAGNIEZ fotója a Pixabay-en.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >