2021. szeptember 18. szombatDiána
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

50 millió lejt szán a környezetvédelmi minisztérium a lakossági komposztálás beindítására

2016. október 31. 16:13, utolsó frissítés: 2016. november 02. 12:01

Közvitára bocsátotta október 28-án a környezetvédelmi minisztérium azt az útmutatót, amely a lakossági komposztkészítés támogatásának mikéntjéről szól. A tervezethez a közzétételtől számítva tíz napig lehet javaslatokat beküldeni - írja a finantare.ro.


A tervezet szerint mintegy százezer háztartást látnának el egy 50 millió lejes költségvetésű program keretében komposztkészítésre alkalmas felszereléssel, ezzel bátorítanák a lebomló háztartási hulladék újrahasznosítását keletkezésük helyszínén, a háztartásokban.

A komposztot a lakók vagy a komposztálást koordináló önkormányzatok természetes trágyaként használják majd fel, vagy értékesíthetik. A komposztáló konténerek 200-400 literesek lennének, és nem igényelnek különösebb karbantartást. Kihelyezésükre (háztartásonként egy-egy konténerre) a helyi polgármesteri hivatalok pályázhatnak a Környezetvédelmi Alaphoz a rendelkezésre álló pénzalapok keretei között.

Mivel 2017. január 1-től életbe lép a 80 lej/tonna szeméttárolási díj, a minisztérium azt reméli, az egyéni komposztálás jelentősen hozzájárulhat a fejenkénti szemétmennyiség csökkentéséhez. A lebomló hulladék, mint amilyen az ételmaradék, kerti növényi hulladék, konyhai hulladék, az össz-szemétmennyiség felét teszi ki. Összekeverve a többi hulladékkal kerül a hulladéktárolókba, szinte lehetetlenné téve az utólagos szétválogatást is. A jelenlegi kezelése a lebomló hulladéknak Romániában nagyon káros a környezetre, nem hatékony és gazdaságilag is ráfizetéses. A hivatalos statisztikák szerint jelenleg Romániában a komposztálási arány 0%, amelyen sürgősen javítani kell.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >