2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

40 ezer tonnányi ruha végzi a chilei Atacama-sivatagban minden évben

2021. november 09. 14:35, utolsó frissítés: 14:41

A karácsonyi pulóvertől a sícsizmáig mindenféle darab megtalálható a chilei Atacama-sivatag ruhaszemét-hegyeiben, amely egyre jobban szenved az úgynevezett fast fashion okozta szennyezéstől – írja az AFP nyomán a 24.hu. Az országba régóta nagy mennyiségben áramlanak be Európa, Ázsia és Észak-Amerikai felől a Kínában és Bangladesben gyártott, nem értékesített vagy már használt ruhák. Chilében az ilyen termékeket továbbértékesítik, és Latin-Amerika más államaiba is eljutnak.


Legalább 40 ezer tonnányi ruha azonban a sivatagba kerül. Ugyan a termékek egy részét a környék lakói még hasznosítani tudják, így is rengeteg hulladék marad a sivatagban.

Chile a használt ruhák piacának egyik központja, többnyire Ázsiából érkeznek ide áruk, miután megjárták Europát vagy az Egyesült Államokat.

Az ENSZ szerint 2000 és 2014 között megduplázódott (!) a világon a ruhatermelés. Ez az iparág felel a szennyvíz 20 százalékáért, egyetlen farmernadrág elkészítéséhez 7500 liter vízre van szükség. A szintetikus vagy vegyszerekkel kezelt ruhaalapanyagok ráadásul akár 200 évig is fennmaradhatnak, miközben folyamatosan szennyezik a környezetet.

Chile Dél-Amerika leggazdagabb országa, a térséghez képest a fogyasztói szokások meglehetősen erőteljesek. A fast fashion korábban igen népszerű volt a helyiek körében, az elmúlt időszakban viszont egyre többen ismerik fel az ilyen típusú ruhák árnyoldalát.

Fotó forrása: Twitter

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >