2022. január 26. szerdaVanda, Paula
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tisztított szennyvizet fogunk inni a globális felmelegedés okozta szárazságok miatt

2021. november 10. 14:53, utolsó frissítés: 14:53

A világon élő emberek negyede nem jut hozzá tiszta ivóvízhez, fele nem rendelkezik megfelelően kiépített fürdőszobával, és a globális felmelegedés miatt ezek a problémák egyre többeket fognak érinteni. Tízből átlagosan három ember nem tud megmosakodni vízzel és szappannal, sőt az ívóvízhez való hozzájutáshoz is komoly újrahasznosítási projektek kellenek.


A vécéből a pohárba - bármennyire is meghökkentő már évek óta ez a mottója az egyik legnagyobb vízújrahasznosítási programnak az Egyesült Államokban, amelyről az Euronews számolt be. Az ország közepén fekvő Colorado Springsben először kerülhet tisztított szennyvíz a háztartások csapjaiba. A közmű vállalat egy utazó kiállítást is szervezett, hogy az emberek elfogadják: megfelelő szűrés után egy gyár hűtővize is tud annyira egészséges lenni, mint egy hegyi patak. A látogatáson az érdeklődők nem csak lépésről lépésre követhették végig a szűrés folyamatát, de meg is kóstolhatták a végeredményt.

- Minden alkalommal, amikor a mezőgazdaságban vagy az otthonainkban vizet használunk oda kell figyelnünk arra, hogy a lehető legkevesebb menjen kárba. A tisztítás pedig a legjóbb módja annak, hogy fenntarthatóbbá tegyük a vízfelhasználásunkat - magyarázta az állami vállalat képviselője, Kirk Olds.

A globális felmelegedés miatt az Egyesült Államokban is egyre gyakoribb a szárazság. Bár még csak egy tucatnyi amerikai megyében használnak újrahasznosított vizet, az előrejelzések szerint 15 éven belül ez a szám megháromszorozódhat.


Az ENSZ szerint világszerte 1 milliárd ember nem jut elég ivóvízhez, 2050-re pedig ez a szám 30 százalékkal nőhet. Így akkor is a vízújrahasznosítás az egyetlen megoldás, ha az emberek kétharmada még undorodik attól, hogy olyan vizet vegyen a szájába, amely nemrég még a csatornában folyt.(Euronews)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >