2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Valóságos mészárlás vár a költöző madarakra, ha életbe lép az új vadászati törvény

2021. november 12. 11:00, utolsó frissítés: 11:59

Tiltakozik a Román Madártani Társaság a parlament által megszavazott vadászati törvény ellen, amely napi kvótákat állapít meg a költöző madarak kilövésére. Az ornitológusok szerint, ha Johannis kihirdeti a törvény ebben a formában, akkor katasztrofális hatással lesz Románia biodiverzitására. Éppen ezért levélben fordultak az államfőhöz, amelyben azt kérik, hogy ne hirdesse ki a jogszabályt.


Az új vadászati törvény két olyan módosítást tartalmaz, amely a szakemberek szerint teljességgel elfogadhatatlan:

• először is eltörlik az éves kilövési kvótákat a költöző madarakra, helyette fajonként napi kvótát jelölnek meg minden vadász számára,

• másrészt lecsökkentik a vadászati engedély megszerzéséhez szükséges időtartamot egy évről fél évre.

Amint a Transindexen megírtuk, még a módosító indítvány megszavazása előtt is számtalan zöld civil szervezet tiltakozott, mondván, hogy „Ez egy merénylet a biodiverzitás ellen, mely fittyet hány a természetvédelem, a fajmegőrzés és a fenntartható fejlődés alapelveire a költöző madarak esetén.". Akkor azt kérték a természetvédők, hogy vegyék le napirendről a módosító indítványt.

Most, a törvény megszavazása után, az ornitológusok az államfőre próbálnak hatni, és felhívják a figyelmet, hogy az eddig érvényes vadászati törvény alapján évente 50 ezer nagy liliket (Anser albifrons) lehetett levadászni, ezt vadászonként napi tízre változtatta a képviselőház. Ami azt jelenti, hogy egy vadászszezonban több mint 865 ezer nagy liliket lőhetnek le, ami a tizenhétszerese az eddig megengedettnek. Hasonló vagy még durvább a helyzet a vadgerlék (Streptopelia turtur) és a mezei pacsirták (Alauda arvensis) esetében is. A számítások szerint 900 ezer gerle (más években 40 ezer példánykilövése volt engedélyezett) vagy több mint 1,1 millió mezei pacsirta (a más évekbeli körülbelül 400 ezer példányhoz képest, pedig már ez is óriási szám) esne áldozatul a feltartózhatatlan vadászszenvedélynek.

A törvényt a képviselőház 205 „igen”, 57 „nem” és 11 „tartózkodás” mellett fogadta el. A legtöbb „igen” szavazat a PSD-től (98) és a PNL-től (34) érkezett. Az AUR (27), a független képviselők (16), az RMDSZ (14) és a parlamenti kisebbségek (14) is megszavazták az új vadászati törvényt. Az egyetlen párt, amely a jogszabály elfogadása ellen szavazott, az USR volt, 49 „nem” szavazattal.

Az éves vadászati kvóták megszabásának tudományos, szakmai alapokon kell nyugodnia, hogy ne kerüljenek veszélybe a madárfajok, ne boruljon fel az ökológiai egyensúly. Tiltani kell az országosan, európai szinten vagy globálisan veszélyeztetett fajok kilövését, csökkenteni kell a veszélyeztetett fajok kilövési kvótáját, a vadászati engedély megszerzéséhez pedig meg kellene tartani az egy éves próbaidőt, elméleti és gyakorlati vizsga feltételéhez kötve – írja az ornitológiai társaság.

Mihai Goțiu volt szenátor, környezetvédelmi aktivista Facebook-bejegyzésben bírálta keményen a törvényt, és azt írta: "törvényi szintre emelték a mészárlást".Korábban több pereskedés is volt amiatt, mert a vadászegyesületek rendszerint felülbecsülték a madarak egyedszámát, hogy magas kilövési kvótákat állapíthassanak meg. A bíróság figyelembe vette a szakértők aggodalmait, ami nem tetszett a vadászoknak és a vadászattal is foglalkozó politikusoknak, ezért indítványozták a vadászati törvény módosítását.

Azt is fontos megemlíteni, hogy a madarak, különösen a pacsirták vadászata évek óta jól jövedelmez a csempészeknek, akik külföldre szállítják a megölt pacsirták tetemeit, ahol a nyelvükből pástétomot készítenek. Más, többnyire énekes madarakat külföldi megrendelésekre lövik le: a gasztronómiai csemegének számító madárpástétomoknak és egyéb készítményeknek a legnagyobb piaca Olasz- és Franciaországban van.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >