2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Nyílt levélben kéri több mint 20 civil szervezet, hogy Johannis ne hirdesse ki az új vadászati törvényt. Alkotmánybírósághoz fordult az USR

2021. november 19. 16:26, utolsó frissítés: 16:30

Nyílt levélben kéri Klaus Johannist a több mint 20 természetvédő szervezetet tömörítő Natura 2000 Koalíció, valamint a Szövetség a Visszaélések Elleni Küzdelemért Egyesület, hogy ne hirdesse ki a módosított vadászati törvényt. A szakértők azt akarják elérni, hogy az elnök küldje vissza a jogszabályt a parlamentbe újbóli megfontolásra.


Hogy mit kifogásolnak a természetvédők, arról beszámoltunk részletesen itt és itt. A számos kiváló szakértőt soraikban tudó egyesületek már a jogszabály elfogadása előtt igyekeztek elmagyarázni, miért lennének károsak és veszélyesek a módosítások, a parlamenti képviselőket és szenátorokat (legalábbis a többségüket) azonban nem érdekelték a szakmai érvek.

A levélben ezért ismét elmondják: a módosított jogszabály "TÁMADÁS ROMÁNIA BIODIVERZITÁSA ELLEN, mivel korlátlanul, a kihalásig engedélyezi a Románia területét fészkelésre, vonulásra vagy telelésre használó vándormadárfajok vadászatát".

Továbbá a törvénytervezet nyilvánvalóan ellentétes a vadon élő madárfajok védelmére, megőrzésére és fenntartható használatára vonatkozó alapelvekkel.

Mint írják, legalább ilyen súlyos az a tény, hogy a jogszabálytervezet előírja azt is, hogy "ez a korlátlan vadászat jogilag érinthetetlen legyen", mivel kizárja annak lehetőségét, bíróságon megtámadják a benne foglaltakat.

A módosítás egyébként arról szól, hogy eltörli az éves kilövési kvótákat a költöző madarakra, helyette fajonkénti napi kvótát jelölnek meg minden vadász számára. Azonban azt nem írja elő, hogy maximum hány vadász lődözhet naponta, illetve szezononként.

A jogszabály módosítását nagy valószínűséggel azért kezdeményezték, mert a fent említett Szövetség a Visszaélések Elleni Küzdelemért Egyesület elérte, hogy a bíróság felfüggesztette a korábban alkalmazott éves vadászati kvótákat.

A civilek az ellen is vehemensen tiltakoznak, hogy a módosítással le akarják csökkenteni a vadászati engedély megszerzéséhez szükséges időtartamot egy évről fél évre. Ezt azzal indokolják, hogy sok esetben alapos ornitológiai jártasságot feltételez az, hogy valaki meg tudja különböztetni a vadászható fajokat a védettektől. Például a külföldi vadászok által százezerszámra lemészárolt pacsirták esetén sem egyszerű a megkülönböztetés. És egy fél év alatt igen kérdéses, hogy ez a tudás megszerezhető.

Emellett az USR, amint arról Mihai Goțiu környezetvédelmi aktivista, volt szenátor beszámolt, megtámadta az Alkotmánybíróságon a jogszabályt.Fotó: Tima Miroshnichenko/Pexels

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >