2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Bebizonyították: a házimacskák kizárólag a hangok alapján is mentálisan feltérképezik a gazdi lakását

2021. november 19. 18:09, utolsó frissítés: 19:29

Japán kutatók megvizsgálták, hogy a házimacskák képesek-e kizárólag hangok alapján mentálisan feltérképezni a gazdijuk lakását – számolt be a Qubit.hu.


A lap megjegyzi, hogy a külvilágról alkotott mentális térkép fontos jellemzője az összetettebb gondolkodásnak. Az etológusok, illetve a pszichológusok szerint a környezeti ingerek információi alapján összeálló „térkép” olyan alapvető kognitív mechanizmus, amelyhez szükség van a tárgyállandóság néven ismert képességre. E képesség az állatvilágban az intelligencia egyik fokmérője.

Annak a tudata, hogy valaki/valami akkor is létezik, ha nem látható, az embereknél megközelítőleg egy éves korban alakul ki. Az állatvilágban a tárgyállandóság meglétét bizonyították a csimpánzoknál, a bonobóknál, a gorilláknál, az orangutánoknál, illetve a szajkóknál, a medvéknél, kutyáknál és macskáknál is.

Illusztráció. Fotó: Elena Kloppenburg / unsplash.comIllusztráció. Fotó: Elena Kloppenburg / unsplash.com


Egy japán kutatócsoport most megvizsgálta a házimacskákat is. Az eredmények szerint – amelyekről a PLOS One tudományos folyóiratban számoltak be, Socio-spatial cognition in cats: Mentally mapping owner’s location from voice címmel – a házimacskák is birtokolják ezt a képességet.

Illusztrációk: PLOS One.Illusztrációk: PLOS One.


A tesztelésen részt vevő különböző cicák hangkombinációkat hallgattak külön-külön üres dobozban ücsörögve. A társaság egy része olyan felvételeket hallgatott, amelyen a gondozóik vagy idegenek név szerint hívogatták őket, egy második csapatnál más macskák hangjait játszották le nekik, egy harmadik esetében pedig véletlenszerű elektronikus zajokat játszottak be a kutatók.

A hangok forrása a kísérlet második szakaszában eltérő volt: egyrészt a cicákhoz közel lévő ajtótól, másrészt egy távolabbi ablak közeléből sugározták ezeket a hangokat.

A kutatók, Saho Takagi, Hitomi Chijiiwa, Minori Arahori, Atsuko Saito, Kazuo Fujita és Hika Kuroshima azt figyelték, hogy a házikedvenceket mennyire lepte meg a hangforrások megváltozott térbeli helyzete, ezt 0-tól 4-ig terjedő skálán mérték.

Az eredmények szerint a házimacskák meglepődtek, mikor kiderült, hogy a hang forrása nem ott van, ahonnan a hangot hallották a dobozban, az eredeti hely felé bámultak, mozgatták a fülüket és a fejüket, körbe néztek vagy elindultak valamerre a szobában. Leginkább akkor mutatták a meglepetés jeleit, mikor a gazdijuk ismerős hangja „változtatott helyet”.

Egy cica éppen meglepődve figyel. Fotó: Saho Takagi (via CNN)Egy cica éppen meglepődve figyel. Fotó: Saho Takagi (via CNN)


A japán tudósok az eredmények alapján arra következtettek, hogy a macskák a gazdájukat a hangjuk első hallása alapján elhelyezték a mentális térképükön, aztán csodálkoztak, ha máshol volt. Így bizonyítást nyert, hogy képesek ilyen mentális térképet alkotni kizárólag hangokra alapozva – ez a kognitív képesség mindeddig nem volt tudományosan bizonyítva. (Qubit.hu)

Nyitókép: Elena Kloppenburg on Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >