2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Az EP jóváhagyta a Közös agrárpolitika reformját. Ami a parasztérdek-védők szerint messze nem annyira zöld, mint ahogy hirdetik

2021. november 24. 11:22, utolsó frissítés: 11:22

Az Európai Parlament (EP) kedden nagy többséggel jóváhagyta az uniós Közös agrárpolitika (KAP) reformját, amelynek deklarált célja az volt, hogy a mezőgazdaság zöldebb, méltányosabb, rugalmasabb és átláthatóbb legyen. A stratégia a következő 7 évre szabja meg, hogy az EU milyen típusú mezőgazdasági támogatásokat nyújt.


"A képviselőknek, az intézményközi tárgyalások folyamán sikerült elérniük, hogy a tagállamok a közvetlen kifizetések legalább tíz százalékát kötelező jelleggel a kis- és közepes méretű gazdaságok, a KAP költségvetésének legalább három százalékát pedig a fiatal mezőgazdasági termelők támogatására használják fel" - fogalmaz az MTI.

A parasztérdek-védők azonban nem elégedettek, mint mondják: az új KAP messze nem annyira "zöld", mint ahogy a döntéshozók állítják.

Pozitívumként azt emelték ki korábban, hogy a munkavállalói jogok terén hoz némi előrelépést, viszont kifogásolták, hogy a KAP szociális fejezetei mindössze opcionálisak. Azok az országok, ahol a külföldi munkásokat sokszor nyomorúságos körülmények között dolgoztatják a nagybefektetők, ha akarják átveszik a saját jogrendjükbe az ajánlott munkavállalói jogokat, ha nem akarják, nem.

A témáról korábban Szőcs Boruss Miklós Attilával, a kolozsvári székhelyű Eco Ruralis parasztérdek-védő szervezet vezetőjével és a hasonló profilú, nemzetközi Via Campesina képviselőjével beszélgettünk, az írás itt érhető el.

Amint Szőcs Borusstól megtudtuk, az új KAP ellen mindössze a zöldek és néhány szociáldemokrata képviselő szavazott, a többi párt egységesen támogatta a tervezetet.

A tagállamok rövidesen be kell nyújtsák a saját tervezeteiket, melyeket jóvá kell hagyatniuk az EU hatóságaival. Szőcs Boruss érdeklődésünkre elmondta: Romániában pörögnek a dolgok, a mezőgazdasági minisztérium pedig sorozatban, "kutyafuttában" tarja a konzultációkat a gazdaszervezetekkel. Hetente akár 5, egyenként félnapos gyűléseket is tartanak.

"Az az érzésünk, hogy valójában nem figyelnek arra, amit mondunk, igazából nem hallgatnak meg, azért szervezik ezeket a konzultációkat, mert kötelező. Ezek nem reális konzultációk, a minisztérium azt akarja, hogy maradjon minden úgy, ahogy ők kidolgozták. És Románia csakis a minimumot vállalná, hogy betartja mindenből, amit a KAP előír" - összegezte tapasztalatait az agrármérnök.

A korábbi KAP-szabályok 2020. december 31-ig voltak érvényben, majd azokat 2022 végéig érvényes átmeneti szabályok váltották fel. Ha a tagállami kormányokat tömörítő tanács is jóváhagyja az új szabályokat, azok 2023. január 1-jétől lépnek életbe. A tagállamoknak 2021. december 31-ig kell benyújtaniuk a bizottság felé az agrárpolitikával kapcsolatos stratégiai terveiket. (MTI, hírszerk.)

Fotó: Randy Fath/unsplash.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >