2021. december 6. hétfőMiklós
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Lakossági használtolaj-begyűjtő rendszer és komposztálás is lesz Tusnádfürdőn

2021. november 25. 07:39, utolsó frissítés: 07:39

Tusnádfürdőn első alkalommal, helyi civil közreműködésével üzembe helyeznek lakossági szinten egy, a használt étolaj begyűjtésére szolgáló rendszert - jelentette be a Vox Iuventutis Egyesület. Ennek révén biztosítani fogják az összegyűlt olaj szállítását, tárolását és újrahasznosítási engedéllyel rendelkező cégnek való átadását.


A Vox Iuventutis Egyesület az ACCENT GeoÖkológiai Szervezettel és a tusnádfürdői Polgármesteri Hivatallal partnerségben, az 2021. november 1–2022. augusztus 31. közötti időszakban valósítja meg a Környezetbarát állampolgárok című pályázatot az Active Citizens Fund Románia támogatásával. A projekt célkitűzése, hogy városi szinten a lakosság és a turisták tudatosabbá váljanak a környezeti kérdések és a klímaváltozás témakörében, illetve hogy gyakorlati lépéseket tegyenek a tudatosabb hulladékgazdálkodás irányába.

A projekt keretében ugyanakkor mozgósítani szeretnék a helyieket a biohulladék szelektív gyűjtése érdekében: a biológiailag lebomló szerves hulladékot összegyűjtenék és komposztálnák, és biomasszaként a közösség javára hasznosítanák. Ehhez komposztaprító gépet vásárolnak, amellyel a háztartásokból/otthonokból és közterületekről származó biohulladékok ledarálásra kerülnek és idővel értékes tápanyaggá válnak.

Az elkövetkező 10 hónapban előadásokat, workshopokat, interaktív nyílt napokat is szerveznek a környezeti kérdések témakörében. A tevékenységek célja, hogy rálátást nyerjenek a résztvevők ezen témák fontosságára, a folyamatokra, ahogy hatással vagyunk környezetünkre és lehetőséget teremtsük a gyakorlati módszerek elsajátítására is. A nyílt napok keretén belül a résztvevők komposztálási módszerekkel ismerkedhetnek meg, amelyet majd a mindennapokban egyéni és közösségi szinten is alkalmazhatnak.

A pályázati támogatásból továbbá 4 helyi eseményen biztosítják a biológiailag lebomló fogyóeszközöket, továbbá gyerekeknek szerveznek iskolán kívüli tevékenységeket. (hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >