2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Leölnék a hím gorillák egy részét az európai állatkertekben – az állatvédők tiltakoznak

2021. november 27. 11:05, utolsó frissítés: 11:05

Állatvédők tiltakoznak az ellen, hogy az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége felnőtt hím gorillákat tervez leölni írja a Guardian. Az állatvédők szerint ezeket az egyedeket vissza kellene engedni a vadonba.


A kritikusan veszélyeztetett nyugati síkvidéki gorillák túlzsúfoltsága az állatkertekben arra késztette a befolyásos Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetségét (EAZA), hogy fontolóra vegye a faj felnőtt hím egyedeinek leölését. Az EAZA az a szervezet, amely a legtöbb európai állatkertet szabályozza.

A nyugati síkvidéki gorillák a négy gorilla alfaj közül a legkisebbek, felegyenesedve 4-6 láb (122cm-183cm) magasak. Az egyik síkvidéki gorillán végzett vizsgálatok 70 és 90 közötti IQ-t mutattak ki - az emberek átlagos IQ-ja számos teszt során 100, és a legtöbb ember valahol 85 és 115 között van.

A vadonban kritikusan veszélyeztetettnek számítanak. Pontos számuk nem ismert, mivel Afrika legsűrűbb és legeldugottabb esőerdeiben élnek. Az orvvadászat és a betegségek miatt a gorillák száma az elmúlt 20-25 évben több mint 60%-kal csökkent.

A Guardian által kiszivárogtatott dokumentumokból kiderül, hogy a faj túlszaporodásának lehetséges megoldását az állatkertekben a selejtezés, az ivartalanítás és a felnőtt, egyedüli hímek életük nagy részében való magánzárkában tartása jelenti. Az EAZA-hoz tartózó állatkertek gorillapopulációja 463 egyedből (212 hím, 250 nőstény és egy ismeretlen nemű egyed) áll 69 intézményben.

Az állatkertek érdekeltjei számára kiadott gorilla-akcióterv elismeri, hogy a selejtezés "a legmegfelelőbb eszköz lenne, ha szigorúan biológiai szempontból beszélünk", de a döntés népszerűtlen lehet a közönség körében.

A dokumentumban ez olvasható: "Ennek a lehetőségnek a fő hátránya, hogy sok országban ellentmondásos, és bizonyos körülmények között illegális. Bármilyen vita a selejtezésről gyorsan érzelmi vitává válhat, mert a gorillákkal könnyű együttérezni. Ez nagy kockázatot hordoz magában, hogy a közönség és/vagy az állatkertek személyzete és az állattartók érzelmi reakciója, amelyet a közösségi média katalizál, kárt okoz az állatkerteknek és az akváriumoknak."

Amint a hím gorillák elérnek egy bizonyos kort, az állatkertek nem tartják őket kizárólag hímekből álló csoportokban, mert fennáll az erőszak kockázata. Az állatkertek azért sem szívesen tartják őket vegyes csoportokban, mert nem lenne hol elhelyezni az esetlegesen születő utódokat.

Az európai állatkertekben a túlnépesedés miatt nem szaporodnak a fehér tigrisek, a pumák és az ocelotok.

Damian Aspinall állatvédő és állatok visszatelepítésével foglalkozó szakember, aki Kentben üzemeltet vadvédelmi parkot, úgy véli, a gorillákat a kiselejtezés helyett vissza kellene vinni a vadonba.

„Szomorú nap ez a zoológus közösség számára, ha a gorillák kiselejtezését fontolgatják, amikor nagy esély van a gorillák visszavadítására. Ahogy például az Aspinall Alapítvány is teszi harminc éve: több mint 70 gorillát telepítettek a vadonba” – mondta a szakember.

Egyes kutatók azzal érvelnek, hogy sok esetben túl bonyolult az állatok visszavadítása és nincs is elég élőhely ahhoz, hogy biztonságosan szabadon engedhessék őket úgy, hogy elkerüljék a más fajokkal, köztük az emberekkel történő konfliktusokat. Ráadásul a visszatelepített egyedek olyan betegségeket hordozhatnak, amelyek megsemmisíthetnek vadon élő populációkat.

Tulajdonképpen nincs sok ilyen érintetlen terület odakint – és ez az eredeti probléma része” – emelte ki Ben Garrod primatológus, a Kelet-Angliai Egyetem munkatársa.

A kritikákra és tiltakozásokra reagálva az EAZA szóvivője elismerte, hogy a gorillakérdés kezelésének tervében szerepel a leölés, de megfelelő körülmények között támogatják az emberszabásúak vadonba telepítését. Hozzátették, hogy a kasztráció és a hímek magánketrecben tartása jelenleg is alkalmazott módszerek a populáció kontrollálására.

Fotó:Dušan veverkolog, Unsplash

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >