2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Pereli az EB Romániát, mert semmit nem akar tenni a légszennyezés csökkentéséért

2021. december 02. 18:20, utolsó frissítés: 18:20

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.


Közleménye szerint a Bizottság felrója Romániának, hogy a 2010/75-ös uniós irányelvet megszegve érvényes engedély nélkül működtet három szennyező ipari létesítményt. Emellett a 2016/2284-es uniós irányelvet megszegve nem fogadta még el az egyes légköri szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programját.

Közleményében az Európai Bizottság emlékeztetett arra, hogy az uniós jogszabályok maradéktalan (agerpres)alkalmazása elengedhetetlenül fontos a környezet és az emberek egészségének hatékony védelme érdekében.

A 2010/75-ös uniós irányelv értelmében az ipari létesítmények csak engedéllyel működhetnek az EU területén. Ennek hiányában ellenőrizhetetlen a kibocsátásuk, és kockázatot jelentenek a környezet és az emberek egészsége számára. 'Három romániai ipari létesítménynek nincs olyan engedélye, amely szavatolná, hogy a kibocsátásuk nem haladja meg az uniós irányelvben megszabott maximális értéket' - olvasható a közleményben.

A 2016/2284-es uniós irányelv szerint a tagállamok kötelesek programot kidolgozni egyes légköri szennyező anyagok kibocsátásának csökkentésére. Romániának 2019. április elsejéig kellett volna elfogadnia a programját, de ezt mindmáig nem tette meg.

Az Európai Bizottság ezért úgy döntött, hogy a kötelezettségszegési eljárás utolsó lépéseként bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán - tájékoztatott az EU végrehajtó testülete.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >