2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Egy óriásmedúzáról sikerült ritka felvételt készíteni, a mélytengeri óriást nagyon ritkán lehet lencsevégre kapni

2021. december 03. 10:32, utolsó frissítés: 10:32

A Monterey Bay-i Akvárium Kutatóintézete (Monterey Bay Aquarium Research Institute, MBARI) YouTube-csatornáján tett közzé egy nemrég készült felvételt, amin egy igen ritka medúzafaj egy egyede látható. Az állat egy Stygiomedusa gigantea, angol nevén „giant phantom jellyfish”, vagyis óriás fantommedúza, aminek minden észlelése ünnepszámba megy az óceánkutatók körében. A felvételt a MBARI egyik távirányítású tengeralattjárója készítette 990 méteres mélységben, a kaliforniai Monterey Bay térségében, írja a Telex.


Az óriás fantommedúza egy példányát először 1899-ben gyűjtötték be. Azóta a világ kutatói összesen valamivel több mint száz alkalommal találkozhattak ezzel a lenyűgöző élőlénnyel, vagyis átlagban nagyjából évi egyszer.

A fantommedúzáról nem sokat tudunk, de a tudósok szerint a szájkarjait, amelyek laza sálként áramlanak a nyomában, arra használja, hogy szerencsétlen zsákmányt csapdába ejtse és a szájához csábítsa. A lény az óceán koromfekete mélységeiben a halványan világító narancssárga fejének időszakos lüktetésével mozog.A távirányítású tengeralattjárók, mint amilyet ezen az expedíción használtak, bevetése előtt a tudósok gyakran használtak vonóhálókat a mélytengeri élőlények befogására. Ez ideális volt egyes élőlények tanulmányozására, de a mélytengeri medúzák tanulmányozására nem, mondta az MBARI.

"Ezek a hálók hasznosak lehetnek az olyan robusztus élőlények kutatásában, mint a halak, rákok és tintahalak, a kocsonyás állagú medúza esetében azonban a befogott egyedek a vonóhálókban zselatinos ragaccsá bomlanak szét" - magyarázták a kutatók.

A medúzák a mélytengerben található leggyakoribb élőlények közé tartoznak, testük összenyomható, tintahalszerű kocsonyája lehetővé teszi számukra, hogy hihetetlenül nagy nyomást éljenek túl. Az agyatlan élőlényekről azonban még sok mindent fel kell fedezni. Egykor azt feltételezték, hogy a medúzák nagyrészt jelentéktelenek a mélytengeri ökológiában, de a MBARI kutatóinak 2017-es tanulmánya kimutatta, hogy a csalánozók valójában a legfontosabb ragadozók közé tartoznak a sötét mélységekben, és a fejlábúakkal, például a tintahallal, valamint a halakkal, sőt még a kék bálnákkal is fölveszik a versenyt a táplálékért.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >