2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Tánczos: kettőt már bezártak a három hőerőmű közül, amelyek működése miatt beperelték Romániát

2021. december 03. 17:44, utolsó frissítés: 17:44

Kettőt már bezártak a három hőerőmű közül, amelyek működése miatt az Európai Bizottság beperelte Romániát az Európai Unió Bíróságán, ezért Tánczos Barna furcsállja Brüsszel lépését.


A Digi24-nek nyilatkozva a környezetvédelmi miniszter pénteken elmondta, az EB korábban a govorai, illetve a két dévai hőerőmű működtetése miatt indított kötelezettségszegési eljárást Románia ellen. Az utóbbi két létesítményt azonban már bezárták, az alkalmazottakat pedig végkielégítéssel elbocsátották. A govorai hőerőmű azonban a családok tízezrei számára biztosít központi fűtést, ezért a megyei tanács úgy döntött, hogy nem zárja be, és forrásai sincsenek a korszerűsítésére – számolt be Tánczos Barna.

„Az Európai Bizottságnak megpróbáljuk majd elmagyarázni: úgy kell végrehajtani a govorai hőerőmű korszerűsítését, hogy a városlakók ne maradjanak fűtés nélkül a téli hónapokban” – jelentette ki a környezetvédelmi miniszter.

Az Európai Bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy bepereli Romániát az Európai Unió Bíróságán az ipari szennyezés korlátozására vonatkozó uniós jogszabályok megszegése és a légszennyezés-csökkentő programja elfogadásának elmulasztása miatt.

Közleménye szerint a Bizottság felrója Romániának, hogy a 2010/75-ös uniós irányelvet megszegve érvényes engedély nélkül működtet három szennyező ipari létesítményt. Emellett a 2016/2284-es uniós irányelvet megszegve nem fogadta még el az egyes légköri szennyezőanyagok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó programját. (agerpres)

Nyitókép: Tánczos Barna Facebook-oldal.

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >