2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Módosította az időjárást Kína, hogy a kommunista párt 100. születésnapján jobb legyen a levegő

2021. december 06. 10:13, utolsó frissítés: 10:13

Kína módosította az időjárást a Kínai Kommunista Párt nyáron tartott centenáriumi ünnepsége előtt Pekingben, állítja egy tanulmány, melyről a hongkongi South China Morning Post számolt be - írja a Telex.


A párt július 1-én ünnepelte megalakulásának 100. évfordulóját, a tömegrendezvények előtt néhány órával a külvárosok és a környező területek felett olyan anyagokat juttattak a felhőzetbe, ami esőket idézett elő, ez pedig javított Peking különösen szennyezett levegőjének minőségén.

A várostól délnyugatra fekvő hegyekben élők arról számoltak be, hogy egy nappal a centenárium előtt sok rakétát láttak – amelyeket arra használnak, hogy ezüst-jodidot küldjenek a felhőkbe az esőzés serkentésére. Ezután kezdett el esni hevesen az eső.

A Csinghua Egyetem kutatói szerint az előidézett mesterséges eső több mint kétharmadával csökkentette a levegőben lévő szennyezőanyagok mennyiségét. Az Egészségügyi Világszervezet szabványai szerint közepesről „jó” tartományba kerültek a mutatók. Nem először alkalmaztak ilyen technológiát Pekingben, a 2008-as nyári olimpia időjárását is befolyásolták több alkalommal.

A kínai fővárosban idén regisztrálták a valaha mért legcsapadékosabb nyarat, az átlagos csapadékmennyiség majdnem kétszeresével. Az esőzések hatására az évtizedek óta csökkenő talajvízszint néhány hónap alatt közel 5 méterrel emelkedett.

Kutatók szerint Kína a világ egyik legnagyobb és legkifinomultabb időjárás-módosító hálózatát építette ki. A meteorológiai hatóságok műholdak, repülőgépek, mobil radarállomások és mesterséges intelligencia segítségével igyekeznek megjósolni a nedves levegő mozgását, hogy különböző műveletekkel szabályozni tudják, mikor és hol essen az eső. Vannak olyan kutatók, akik aggódnak amiatt, hogy a nagyszabású projektek megzavarhatják az időjárást az ország más részein. (telex.hu, hírszerk.)

Fotó: voachinese.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >