2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

„Operatőr mackók” segítségével nézhetjük, mi történik a balánbányai medveárvaházban (videó)

2021. december 08. 10:06, utolsó frissítés: 10:07

A WWF feltöltötte a Youtube-ra az első olyan felvételeket, amelyeket két, medvebocsra szerelt kamerával rögzítettek "Operatőrök lesznek a medvékből" című online kampányuk részeként - áll a szervezet sajtóközleményében.


A videofelvételeket a Balánbányán működő, Bear Again nevű medve visszavadító központ, közismertebb nevén medveárvaház két bocsára idén augusztus és október között felszerelt nyakörv segítségével rögzítették.

"Ez a kampány részét képezi a romániai nagyragadozókat monitorozó kampánynak, melyet a WWF és partnerei folytatnak LIFE #EuroLargeCarnivores című projektjük keretében. (...) A felvételek bemutatják a medvebocsok viselkedését a Nagyhagymás-hegységben, ahol a Bear Again medveárvaház is működik, információkat szolgáltatnak a fajról, illetve arról, hogy miként viselkednek az egyedek egymással" - írta közleményében a WWF.

A szervezet szerint az itt gyűjtött adatokat szerették volna összevetni azokkal, melyeket egy vadon élő medve révén gyűjtöttek, azonban utóbbi "hirtelen eltűnt Ukrajnában".A 3-4 éves hím medve, amelyet tavaly tavasszal telepítettek át a Kelemen-havasokban a Turul Vadászegyesület és a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai, több mint 500 km-t tett meg Romániában, és több mint 40 vadászterületen haladt át, mielőtt átlépte az ukrán határt. Másfél hónappal később, miután újabb 300 km-t tett meg a szomszédos ország több vadászterületén keresztül, elvesztették a nyakörv jeleit. Vagy azért, mert a jeladó elromlott, vagy azért, mert a medve orvvadászok áldozatául esett.

"A Romániában és Ukrajnában végzett terepkutatások alapján valószínűleg orvvadászat történt, és ezt a forgatókönyvet néhány helyi lakos is alátámasztja abból a térségből, ahonnan a megfigyelőberendezés a legutolsó adatokat továbbította" - idézi a közlemény Marius G. Berchit, a WWF Románia projektvezetőjét.A kampányban szereplő két medvebocs egy hím és egy nőstény, amelyek 2020-ban érkeztek a medveárvaházba. Alig kétévesek, és jövő tavasszal szabadon engedik őket a Kárpátok erdeiben. (g4media.ro, hírszerk.)

Fotó: bear-again.com

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >