2024. február 26. hétfőEdina
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Legalább hetvennyolcan meghaltak; Biden katasztrófahelyzetet hirdetett a tornádók miatt

2021. december 12. 10:07, utolsó frissítés: 10:14

Jóváhagyta a katasztrófahelyzet kihirdetését a tornádók sújtotta Kentuckyban Joe Biden amerikai elnök – írja az MTI. Szombat óta ugyanis legalább hetvennyolcan vesztették életüket a pusztító tornádók miatt Kentucky államban.
A halálos áldozatok száma vélhetően 100 fölé emelkedhet a napokban. Biden ezért szombaton katasztrófahelyzet hirdetett ki, ugyanis így az állam hozzáférhet majd egy helyreállítást szolgáló pénzalaphoz is. Ugyanakkor az elnök Illinois, Kentucky, Missouri és Tennessee államok kormányzói felé részvétét fejezte ki az áldozatok miatt, valamint gyors szövetségi segítséget ígért. A BBC szerint az elnök elrendelte, hogy a szövetségi hatóságok mindenben támogassák a tagállami hatóságok mentési munkálatait.

„Ez lehet történelmünk egyik legnagyobb tornádószerencsétlensége. Tragédia. Még most sem tudjuk pontosan, hányan vesztették életüket és milyen károk keletkeztek” – jelentette ki Biden a delaware-i Wilmingtonban mondott beszédében.

Az amerikai elnök a klímaváltozásnak a történtekben játszott szerepét firtató újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy megbízza a környezetvédelmi hivatalt (EPA) és az egyéb illetékes hatóságokat, járjanak utána a kérdésnek. Meteorológiai szakértők ugyanakkor felhívták a figyelmet arra, szokatlan, hogy a hidegebb hónapokban keletkezzenek ilyen időjárási jelenségek. Biden mindemellett kijelentette, hogy foglalkozni kell a tornádóriasztások kérdésével is. A korábbi hírek szerint öt államban – Arkansasban, Illinoisban, Kentuckyban, Missouriban és Tennessee-ben – legalább 30 tornádót jelentettek.

A Kentucky délnyugati vidékén fekvő, alig több, mint tízezer lakost számláló Mayfield városka szenvedte el a legnagyobb pusztítást. A városban károkat szenvedett a tűzoltóság épülete és beomlott egy gyertyagyár teteje is, a romok alatt sokan életüket vesztették. Az üzemben nagyjából 110-en dolgozhattak a történtek idején, mintegy negyven munkást ki tudtak menekíteni. Andy Beshear helyi kormányzó azt mondta, csoda lenne, ha még valakit élve találnának a romok alatt. „Nagy valószínűséggel a százat is meghaladhatja a halálos áldozatok száma Kentuckyban” – tette hozzá Beshear.

Halálos áldozatokat követeltek a tornádók Arkansas államban is, ahol legalább két ember meghalt és öt megsérült, amikor az egyik tornádó megrongálta egy idősotthon tetejét Monette városkában.

Illinois déli részén, Edwardsville térségében a heves viharok következtében beroskadt az Amazon logisztikai központjának tetőszerkezete, a legfrissebb információk szerint hatan meghaltak. James Whiteford, a helyi tűzoltóság parancsnoka szerint szombat délutánig 45 embert tudtak kimenteni a romok alól, de még többen rekedhettek a törmelék alatt. (mti, telex, bbc)

Nyitókép: Dhaka Tribune

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >