2024. március 5. keddAdorján, Adrián
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Több mint 40 tonna hulladékot akartak illegálisan beszállítani Romániába a varsándi és a borsi határátkelőknél

2021. december 14. 12:52, utolsó frissítés: 12:52

Két, több mint 40 tonna műanyag-, textil- és gumiabroncshulladékkal megrakott teherautót állítottak meg az ország bejáratánál az Arad és Bihar megyei vámhivataloknál. A hulladékot Olaszországból és Magyarországról hozták be a törvény által előírt dokumentumok nélkül - írja az Agerpres.


A teherautókat a két megye határrendőrei és környezetvédelmi megbízottjai a varsándi és a borsi határátkelőhelyekről visszafordították, miután ellenőrizték őket.

A varsándi átkelőn feltartoztatott teherautót egy bolgár sofőr vezette, aki azt nyilatkozta, hogy használt ruhákat szállít egy magyarországi kereskedelmi cégtől egy romániai cégnek."A teherautó textilhulladékkal volt megrakva, amelyhez a sofőr nem mutatta be a hulladékszállításhoz szükséges, a törvény által előírt teljes dokumentációt. A jármű összesen 16 720 kilogramm hulladékot szállított" - közölte kedden az aradi határrendészet.

A Bors I-nél megállított teherautót egy 35 éves román férfi vezette. Az árut kísérő dokumentumok szerint egy olaszországi kereskedelmi cégtől egy romániai céghez szállított műanyaghulladékot és használt gumiabroncsokat. "Mivel a szállítmány esetében felmerült a jogszerűtlenség gyanúja, a határőrök az Országos Környezetvédelmi Őrség Bihar Megyei felügyelőitől kértek segítséget. Az ellenőrzést követően kiderült, hogy a teherautó 23 420 kilogramm műanyagból és használt gumiabroncsokból álló hulladékkal volt megrakva, amelyhez a sofőr nem tudta felmutatni a törvény által előírt, e termékek behozatalához szükséges okmányokat" - közölte a határrendészet.

Az ellenőrző hatóságok mindkét esetben elrendelték, hogy a hulladékot nem szabad Romániába szállítani. (Agerpres)

Nyitókép forrása: Román Határrendészet

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >