2023. január 28. szombatKároly, Karola
Kolozsvár >> Más város
Hajnali hírlevél >> Feliratkozás

Négy erdélyi nagyvárosnyi területen tűntek el a gyepek

2021. december 17. 17:07, utolsó frissítés: 17:07

Az utóbbi években egyre több gyep romlik le és tűnik el Romániában, abban az európai uniós tagállamban, ahol egyedülálló módon öt szárazföldi biogeográfiai régió is megtalálható (pannon, kontinentális, sztyeppi, alpesi és fekete-tengeri) és amely kiemelkedő természeti sokféleséggel rendelkezik - részben épp az olyan hagyományos hasznosítási tevékenységeknek köszönhetően, mint a kaszálás és legeltetés - hívja fel a figyelmet a Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület.


A 2007-2019 közötti időszakban 46.000 hektárnyi gyep tűnt el Románia területéről. Ez nagyobb felület, mint Nagyvárad, Szatmárnémeti, Marosvásárhely és Temesvár városai által lefedett terület együttvéve.

"Miután mindeddig csupán szórványos próbálkozásaink voltak arra nézve, hogy megóvjuk a gyepeket a leromlástól, feltöréstől vagy beépítéstől, idéntől immár átgondoltan összpontosítjuk forrásainkat a még meglévő gyepek védelmére. Ennek érdekében indítottuk az „Agrárkörnyezetvédelmi szakpolitika fejlesztése részvételi akciókutatással és civil hozzájárulással” elnevezésű projektünket, amely a „Milvus Csoport” Egyesület és az Erdélyi Kárpát Egyesület - Szatmárnémeti által kötött partnerség keretében valósul meg" - áll a közleményben.

A projekt célja Románia természetes és természetközeli állapotban lévő gyepeinek védelme. Ezek az élőhelyek sokszor kivételes természeti értékeket rejtenek magukban, és jelentős hatásuk lehet a klímaváltozás negatív hatásainak mérséklésében.


>> Megvédenék a romániai gyepeket. Akár EU-s kötelezettségszegési eljárás útján is >> A Milvus Csoport és a szatmárnémeti EKE azt szeretné elérni, hogy Románia tartsa be az EU-s vállalásait, azaz hogy ne csökkenjen a gyepek területe országos szinten.

A gyepek olyan élőhelyek, amelyek több ezer, vagy akár tízezer évig is eltartó kialakulásuk során, igen sok élőlény (baktériumok, gombák, növények, állatok) otthonává váltak és ugyanakkor a bolygó leginkább veszélyeztetett ökoszisztémái közé tartoznak.A gyepek megőrzése nem csak a biodiverzitás védelmének szempontjából fontos, hanem azoknak a rajtuk gazdálkodó közösségeknek is, amelyeknek a megélhetése függ ezektől az ökoszisztémáktól. A romániai kisgazdák olyan gyepeket művelnek, amelyek közül egyesek nagyon magas természeti értékeket képviselnek. A statisztikák sajnos nem mutatnak túl derűs képet: a gazdák nehezen viselik a rájuk nehezedő gazdasági nyomást és támogatásra lenne szükségük ahhoz, hogy megőrizzék a gyepeket, mégpedig megfelelő természeti állapotban.A külterjes, kis farmokra és hagyományos művelési gyakorlatokra alapozó mezőgazdaságnak kulcsszerepe van a biodiverzitás és a vidéki kultúrtáj megőrzésében. Az európai új Közös Agrárpolitika felé tartó átmeneti időszakban és ennek nemzeti változatának kidolgozásában Romániának (Planul Național Strategic 2023-2027 - Nemzeti Stratégiai Terv) most egyedi lehetősége nyílik jobban támogatni a mezőgazdasági területeiket fenntartható módon művelő gazdákat.
A projekt keretében készítettek egy honlapot, ahonnan a nagyközönség jobban megismerheti ezeket az értékes élőhelyeket. Itt választ kaphatnak különböző kérdésekre (pld. Mik a gyepek? Milyen előnyöket kínálnak? Mi a romániai gyepek helyzete?), illetve tájékozódhatnak a világban és az országban fellelhető gyepek típusairól, a védett élőhelyekről és az ökológiájuk sajátosságairól.Elindítottak egy szociológiai felmérést, hogy feltárják a gyepek eltűnéséhez vezető okokat (hét megyében: Arad, Bihar, Kolozs, Kovászna, Maros, Szatmár és Temes). Interjúkat készítettek olyan személyekkel, akik gyepeket használnak és/vagy kezelnek, valamint egyes érintett intézmények képviselőivel (önkormányzatok, Mezőgazdasági Kifizetési Ügynökség). Szakmai ellenőrzésnek vetették alá azt az általuk megrendelt tanulmányt, amely légi- és műholdfelvételek segítségével elemzi a romániai gyepek kiterjedését. Emellett előkészítettek egy peranyagot is, amelynek egy védett területen lévő gyep törvénytelen tönkretételével kapcsolatos eljárásban lesz szerepe.

A projekt végéig, 2024-ig tervezett további tevékenységek:

● Felmérik az aktuális, Romániában elérhető agrárkörnyezetvédelmi támogatási formák hatkonyságát;
● Ökológiai tudatformáló szemináriumokat tartanak diákoknak öt egyetemi központban;
● Folytatják az elkezdett szociológiai felmérést;
● Monitoring és ellenőrző (watchdog) tevékenység (gyepek tönkretételével kapcsolatos esetek dokumentálása és jogi eljárások indítása a felelősök ellen, szem előtt tartva, hogy az EU-hoz való csatlakozásakor Románia vállalta a gyepek össz-felületének megőrzését.A projekt anyagi támogatója az Active Citizens Fund Románia program, amelyet Izland, Liechtenstein és Norvégia a 2014–2021-es EGT Alapon keresztül finanszíroz.

(közlemény/hírszerk)

Ha tetszett a cikk, lájkold a Transindexet!

Régi oldal >